Lüleburgaz’ın kanalizasyon çilesi
TEMA’dan gazetemize ziyaret
Lüleburgaz’da su kesintisi giderildi
Yağlı Tohumlar’dan İYİ Parti’ye ziyaret
Bu haber 02 Şubat 2024, Cuma 09:27 tarihinde eklendi. 5941 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Başkan Nihat Yaman’dan Çorba fiyatları hakkında açıklama

Lüleburgaz Lokantacılar Kebapçılar ve Pastacılar Odası Başkanı Nihat Yaman tavan fiyatlara gelen zamlar sonrasında oluşan bazı sitemlere cevap olarak açıklamalarda bulundu.
Başkan Nihat Yaman’dan Çorba fiyatları hakkında açıklama  

Nihat Yaman açıklamasında girdi maliyetlerine örnekler ile vurgu yaptı. Yaman sözlerinde; “Uzun zamandır tarifelerde değişiklik kararı almamıştık. Bilindiği gibi geçen yıldan bu yana her alanda fiyat artışı var. Lokantalara giren her ürünler sürekli zamlanıyor. Kasabından manavına kadar her türlü kalemde zam yaşanıyor. Bizlerin tek bir ham maddesi yok çok sayıda ürün alıyoruz. Özellikle ana ürünler olarak et ve sakatatlar var. Fiyatları malum. Bunun yanında yeri geliyor çalışanlara senede 2-3 kere zam yapılıyor. Bunların sonucunda ne oluyor? KDV’miz bundan 7-8 ay öncesine kadar giren mal da çıkan mal da yüzde 1 üzerindendi. Şu anda lokantalarımıza giren mallar yüzde 1 çıkış yüzde 10 üzerinden. Bunun yanında ödemeler yüzde 90 oranında pos cihazları üzerinden yapılıyor.” dedi.

“Alınan ücretin yüzde 40’ı direk eriyor”

Sabit giderlere değinen Yaman gelirin direk yüzde 40 oranında eridiğini belirterek; “Yüz liralık bir ücret aldığınızda direk vergiden 10 lira gitti. Pos cihazı yüzde 10 kesti 20 lira oldu. Hiç yemeyen yarım ekmek yiyor. Neredeyse 25 lira. Bunun yanında gelir vergisi, stopaj, işçilik masrafı, kirası, faturaları. Aldığınız paranın zaten yüzde 40’ı direk bu kalemler ile eriyor. Bunun yanında malzemelerin fiyatları ortada. Bundan 1-2 ay önce kelleyi 70-80 liraya alıyorduk. Şu anda kelle kilosu 420 lira. Hiç konmasa 100 gram konuyor bu 42 lira demektir. Et fiyatları zaten ortada bir kilo pirzola alacağım dediğinizde 800 lira ile bin lira arasında.” şeklinde konuştu.

“Belirlenen fiyatlar tavan fiyatlardır”

Yaman ayrıca belirlenen fiyatların tavan fiyat olduğuna dikkat çekti ve farklı fiyatlarda hizmetler sunulduğunu ve bunun sebeplerini aktararak; “Ayrıca fiyatlandırma konusunun konunun ayrı bir boyutu bu belirlenen fiyatlar tavan fiyatlardır. Bunun daha düşüğüne de ürün satılmaktadır. Malzemeden azaltırsın, yerin kira değildir, eleman sayın azdır ve benzeri faktörler ile daha ucuza ürünü satabilirsin. Bu belirlenen fiyatlar en üst limit. İnsanlar 80 liralık çorbayı görmüyor direk olarak 120 liralığı baz alıyor. 65 liraya mercimek çorbası veriyoruz şu anda çoğu yerde mesela, kelleyi 90’a 100’e veren yerler var.  Lüleburgaz’da her kesime hitap ediyoruz. 40 liraya da çorba var 100 liraya da çorba var. 40 kişi çalışan yer ile 2 kişi çalışan bir işletmenin fiyatlandırması eşit olabilir mi? Yıllardır tarife almadık idare ettik ama her şey ateş pahası maalesef. Bir kahve içsek 80 lira vereceğiz. Marketler keza öyle. Alışverişi yaptığımız yerler pahalı biz ne yapalım? “ dedi.

“Keşke ucuza alsak,  ucuza satsak, sürümden kazansak”

Geçmişten bu güne gelinen durum hakkında da yorumda bulunan Yaman; “Dış bir gözle konuşmak kolay olabiliyor. Ama bakın ben örneğin 50 yıllık bir lokantacıyım. Keşke zam yapılmasa da ben de zam yapmasam. Eskiden binlerce insan girerdi dükkânlara şimdi sayılı insan geliyor. Alım gücü düştü. Dışarıda yemek lüks oldu. İnsanlar da haklı. Keşke ucuza alsak ucuza satsak sürümden kazansak. Bu fiyatlar dahi kurtaran fiyatlar değil. Ben 50 yıllık meslek hayatımda böyle bir sıkıntılı durum görmedim. İş olmuyor.” şeklinde aktardı.

 

“Bu ilçede çorba ve yemek kültürü var”

Yaman ayrıca farklı ilçeler ile kıyas yapılması durumunun detayı hakkında bilgiler verdi. Konuşmasında; “Bir de başka bir ilçe ile kıyaslama yapılması konusuna da değinmek istiyorum.

A ilçesinde bu fiyat Lüleburgaz bu fiyat deniyor. Öncelikle burada da yine pahalı ilçeler görmezden geliniyor en ucuz yerler konuşuluyor. Bakın Lüleburgaz Trakya’nın gözbebeğidir. Ben görevimden ötürü Türkiye’yi geziyorum. Bu ilçede çorba ve yemek kültürü var. Çeşit ve lezzet çok zengin bu ilçede. İlçemizde lezzet kalitesi yüksek ve porsiyon miktarı büyüktür. Bizim müşterimiz küçük kasede değil büyük kasede porsiyon büyük malzemesi yerindedir. Zaten buranın insanı da kaliteli yemek ve hizmet arar. Bu yüzden bizler de esnaflar olarak alışverişimizi kaliteli esnaflardan kaliteli ürünler alarak temin ediyoruz. Başka ilçeler ile kıyaslamak o yüzden çokta doğru değil. Lüleburgaz’dan çıkın cadde üzerlerinde çorba için göreceksiniz fiyatları çok daha yüksek ve kalite çok daha düşük.” dedi.

“Geçen yıl onlarca dükkân kapandı”

Yaman son olarak esnafın dayanmakta güçlük çektiği ve kapanmaların arttığını aktararak; “Son olarak esnafın bazıları artık küstü kapattı bazıları ayakta duramadı kapattı. Geçen yıl onlarca dükkân kapandı. Açılış olmuyor mu, oluyor ama açan çok fazla zaman ayakta duramıyor. Bu sene daha fazla kapanma olacak gibi. Daha sene başında olmamıza rağmen kapanmalar var. Bir asgari ücretli elemanın maliyeti 25 bin lira. 100 lira dediğimiz ürünü 50 liraya verebilsek keşke. Bu pahalılıktan dolayı kapanmalar maalesef olacaktır bu fiyatlar bile kurtarmıyor ve buna rağmen müşteri de gelemiyor. Herkes haklı.” diyerek sözlerini tamamladı.

Barış Can KORKMAZ

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek