Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden prostat MR’ı görüntülemesi başladı
Pehlivanköy Kaymakamı’ndan Kırklareli Valisi’ne veda ziyareti
Kırklareli’nde korkutan yangın
8 KASIM PARKI’NIN TEL ÇİTLERİ ÇALINDI
Bu haber 29 Nisan 2013, Pazartesi 09:39 tarihinde eklendi. 1436 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı aşı

Lüleburgaz Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Baştabibi Dr. Tülay Cantekin Bi 22-27 Nisan tarihinde 1. Dünya Aşı Haftası kutlamalarının yapıldığını belirterek bir açıklama yaptı.
Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı aşı  

Yapılan açıklamada her şeyin başı sağlık, sağlığın başının da aşı olduğu bildirildi.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi 2005 yılında aşılamanın desteklenmesi için Avrupa Aşı Haftası yapılmasına karar verdiğini de belirten Cantekin Bi “İlk "Avrupa Aşı Haftası" Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır. Bu kapsamda 2013 yılına kadar düzenlenen yedi "Avrupa Aşı Haftası" etkinliğine ülkemiz de katılmıştır. 2013'ten itibaren Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Dünya Aşı Haftası" adı ile 22-27 Nisan 2013 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilmiştir. 1. Dünya Aşı Haftası'nda ana tema "Bağışıklamanın önemine vurgu yaparak, farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak" olarak belirlenmiştir.  22-27 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen 1. Dünya Aşı Haftası etkinlikleri ile aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının artırılması, 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, aşı programına yeni eklenen Hepatit A ve Su çiçeği aşılarına toplumun dikkatinin çekilmesi, gelinen başarılı düzeyin devam ettirilmesi ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması sağlanmıştır”Dedi
 
Aşı nedir?
İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs , bakteri vb. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak yada bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik maddelere Aşı denir. Aşı insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.
 
Kimler aşılanmalıdır?
Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç yetişkin ve orta yaşlı kimse aşılama hizmetinden yararlanmalıdır. Bu nedenle sadece çocuklar değil, aşısız olan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok (zatürre) hastalıklarına karşı aşılanmalıdır.  Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen yetişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır.
 
Aşılar nerede uygulanır, ücretli midir?
Aşı uygulamaları Aile Sağlığı Merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşı takviminde yer alan aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Grip aşısı, Pnömokok (zatürre) aşısı ve Hepatit A aşısı SUT(Sağlık Uygulama Tebliği)' ta belirtilen risk gruplarına göre sosyal güvenlik  kurumları tarafından ödenmektedir.
 
Takvime yeni eklenen aşılar nelerdir?
Dr. Cantekin  Bi “2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, hepatit-B, verem) karşı aşılama yapılıyordu. 2008 yılında konjuge pnömokok aşısı (zatürre aşısı) ‘ nın takvime eklenmesi ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11'e yükselmiştir. Çocukluk dönemi aşı takvimine 2012 yılında Hepatit A aşısının 1Mart 2011'den itibaren doğanlara uygulanmak üzere ve 2013 yılında da Su çiçeği aşısının 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren doğanlara uygulanmak üzere takvime eklenmesiyle aşısı yapılan hastalık sayısı 13'e yükselmiştir. Yeni aşı takvimi Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün web sayfasında www.kirklarelihsm.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır. "Her şeyin başı sağlık, Sağlığın başı Aşı", "Başkalarının ve kendi sağlığınız için aşılanın", "Kendini koru, hastanı koru, aşılan", "Sağlık için yaşam boyu aşı", "Aşılı çocuk, sağlıklı çocuk", "Aşılanın, önleyin, korunun"” direyerek sözlerini tamamladı.
Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek