Kırklareli Valisi Ekici, Babaeski'de muhtarlarla bir araya geldi
Yolda yürürken panonun altında kaldı
 Biçerdöverin alev alması sonucu 80 dekarlık buğday ekili alan yandı
BELEDİYEDEN ANAYASA’YA AYKIRI UYGULAMA
Bu haber 21 Haziran 2024, Cuma 09:07 tarihinde eklendi. 285 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Milletvekili Özkan, “TPAO işçisi emeğinin karşılığını alın teri kurumadan almalıdır!...”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, TPAO’da çalışan işçilerin özlük haklarındaki haksız ve keyfi uygulamaları TBMM’ye taşıyarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar’ın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi.
Milletvekili Özkan, “TPAO işçisi emeğinin karşılığını alın teri kurumadan almalıdır!...”  

Özkan önergesinde, TPAO’da çalışan işçilerin çok zor şartlarda çalışmasına rağmen Ağustos 2023-2024 Ocak ayına kadar fazla çalışma ücretlerinin , bölge müdürlüklerine göre farklılık göstermesinin, farklı oranlarda ödenmesinin ,bu ücretlerin bir kısmı ya kısmen ödenmiş ya da hiç ödenmediğinin nedenlerini sorarak, mesai kotası gerekçesiyle fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi işçinin alın terinin, emeğinin yok sayılması anlamını taşımaktadır, dedi.

 

TPAO’da halen yürürlükte olan ve 1 Ocak 2023-31 Aralık 2024 dönemlerini kapsayan Toplu İş Sözleşmesinde düzenlenen gece çalışma zammının neden uygulanmadığını ve gerekçesini soran ÖZKAN,  uygulanan bu keyfi tutumun kabul edilemez olduğunu söyledi.

 

Özkan, İşçilerin hak ettiği halde, Toplu İş Sözleşmesinde düzenlenen ikinci öğün yemek düzenlemesi  uygulanmıyor. Bununla birlikte TPAO’da kök ücretlere yapılan zam yüzde 5 düzeyinde kaldığı için işçilerin alım gücü inanılmaz oranda düşmüştür. Oysa enerji sektöründe emsal kamu kuruluşlarında Ocak 2024’te yüzde 35-40 düzeyinde iyileştirme yapılmıştır. Emekliliği gelen çalışanlar, emekli maaşları ile mevcut maaşlarını karşılaştırarak, daha avantajlı olduğu için emekli olmayı tercih etmektedir. Yeni personelin bir bölümü ise TPAO’daki düşük ücret koşulları nedeniyle iş bırakmak zorunda kaldığını belirterek, İstihdamda büyük bir kan kaybı yaratan mevcut durumun, TPAO için risk yarattığını belirtti.

 

TPAO asli işlerin hizmet alımı yoluyla başka şirketlere devredilmesi politikası yüzünden kan kaybettiğini ve kök ücretlere, sektördeki emsal kuruluşları gözeterek, hakkaniyetli bir zam yapılması gerektiğini belirten Özkan, TPAO’nun yıllardır kendi kapasitesi ile yürüttüğü işlerin başka şirketlere gördürülmeye başlanması, taşeronlaşma uygulamasını kurumsallaştırmıştır. Çalışma barışını sağlayacak ve kamu yarınını gözetecek adımlar atacak ve taşeronlaşmaya son verilecek midir? diye sordu.

 

Özkan, TPAO’da işçilerin alın terinden tasarruf yapılırken, siz Bakanlık olarak hangi tasarruf politikalarını uyguluyorsunuz? Kimi yönetim kurullarındaki çifte maaş alan personel politikalarına devam ediyor musunuz? Makam arabaları ve özel kalem harcamalarından kamu yararı adına hangi tasarrufları yapıyorsunuz? Kamuoyu olarak bilmek istiyoruz” dedi.

Ertan BAYER

 

 

 

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek