Koray Başkan’ın acı günü
Trakya'da
Milletvekili Fahri Özkan’dan basın açıklaması
Lüleburgaz Devlet Hastanesi’ne PERİFERİK VASKÜLER GİRİŞİM ALANI yapıldı
Bu haber 27 Haziran 2024, Perşembe 09:47 tarihinde eklendi. 3724 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

BELEDİYEDEN ANAYASA’YA AYKIRI UYGULAMA

Lüleburgaz Belediyesi, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Lüleburgaz şehir içi ulaşımında Kent kart uygulamasına geçmişti.
BELEDİYEDEN ANAYASA’YA AYKIRI UYGULAMA  

 Nisan ayında da şehir için ulaşımına yapılan zamlardan sonra  Sivil için Kentkart olanlar 20 TL, olmayanlar 23 TL ücret ödemeye başlamıştı.

 Türkiye’nin her yerinde ücretsiz ulaşım hakkı verilen  Yüzde 40’üzeri iş gücü kaybı olan Engelliler, Yüzde 60 ve üzeri iş gücü kaybı  Ağır engelliler ile bir kişiyi geçmemek koşuluyla refakatçileri, Gaziler Şehit ve gazi yakınları, 65 yaşını doldurmuş vatandaşlarımız Anayasaya rağmen Lüleburgaz 'da bu hakkı kullanamıyor.

Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan vatandaşlar; “Trakya’nın hatta Türkiye’nin her yerinde olan uygulama Lüleburgaz’da yok. Lüleburgaz Belediyesi çağrı merkezini aradığınızda; bu konunun kendilerini ilgilendirmediğini ve 105 no'lu Lüleburgaz Kent içi Ulaşım Kooperafi ile görüşülmesi gerektiğini söylüyorlar.  Kooperatif ise kendilerinin özel bir birlik olduğunu  ücretsiz bilet uygulamasının kendilerini kapsamadığını söylüyor.  “O zaman Minibüslerde ve Kentkart üzerinde Lüleburgaz Belediyesi logosu neden var ? Trakya’da Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ Belediyeleri ile  İstanbul belediyeleri sınırlarında ücretsiz yolculuk yapabilen Asgari %40 engelli olanlar, ağır engelliler ile bir kişiyi geçmemek koşuluyla refakatçileri, Gaziler, Şehit ve gazi yakınları, 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları Lüleburgaz'da ücret ödemek zorunda. Anayasanın askıya alındığı kentimizde hiç bir insani değerleri yok. “ Dedi.

 

“T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının konu ile ilgili açıklaması şöyle

Ücretsiz Seyahat Uygulaması

4736 sayılı Kanun’un 1 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında Ücretsiz seyahat hakkından faydalanabilecek kişiler aşağıda sayılmıştır:

-Asgari %40 engelli olanlar, -Ağır engelliler ile bir kişiyi geçmemek koşuluyla refakatçileri, -Gaziler, -Şehit ve gazi yakınları, -65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları.

12 Temmuz 2013 tarihinde 6495 sayılı Kanunla 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle şehit yakınları, gazilere, gazi yakınlarına, başarılı sporculara, engel oranı %40 ve üzerinde olan engelli bireylere ve ağır engelli olan bireylerin birlikte yolculuk ettikleri en fazla bir refakatçisine demiryolları ve denizyollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkı vardır

Ücretsiz seyahat hakkından yararlanmaya ilişkin usul ve esaslar ise Bakanlığımızca çıkarılan Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği ile belirlenmiş olup, ilgili Yönetmelik 4/3/2014 tarihli ve 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Yönetmelik gereği toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlanma amacıyla ilgili Yönetmelikte belirtilen belgelerin ibraz edilmesi halinde, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı herhangi bir gerekçeyle engellenemez.

İlgili hüküm doğrultusunda, ücretsiz seyahat hakkından yararlandırılmama yahut hakkın kullanımının zorlaştırılması durumlarında olayın geçtiği yerin en büyük mülki idare amirine olay tarihi, zamanı, araç plakası ve olay yeri ile ilgili ayrıntıları içerecek şekilde şikâyet edilmesi gerektiği bilgisi vatandaşlarımıza duyurulmaktadır.

Bahsedilen mevzuat hükümleri incelendiğinde Kanun ile anılan hükümlerde belirtilen engelli, yaşlı, gazi ve şehit yakını kişilerin ücretsiz seyahat hakkından yararlandırılmaları konusunda belediyelere ve araç sahiplerine zorunluluk getirmektedir. Açıktır ki 4736 sayılı Kanun belediyeler tarafından yetki verilmiş olan şehiriçi toplu taşıma araçlarını kapsamaktadır.

Aynı Kanunun 1 inci maddesinin yedinci fıkrasına göre “İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alırlar. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası mülki idare amiri tarafından uygulanır.” hükmünü amir olduğundan bu durumun belediyeler tarafından değerlendirilerek ücretsiz seyahat hakkının kullanılmasının sağlanmasına ilişkin tedbir alma yükümlülüğü bulunmaktadır. Gerekiyorsa belediyenin kendi toplu taşıma alt düzenlemelerinin kullanılarak yetki belgelerinin iptalinin dahi yapılması gerekmektedir.”

Ertan BAYER

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek