NEFES NEFESE OPERASYON
Yeni Vergi Dairesi Müdürü göreve başladı
CHP, 101 YAŞINDA
Zabıta Teşkilatı 198 yaşında
Bu haber 20 Temmuz 2024, Cumartesi 09:14 tarihinde eklendi. 291 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Saygın “Kıbrıs Barış Harekatı 50 yaşında ”

Demokratik Sol Parti (DSP) eski İlçe Başkanı ve 1999-2004 yılı DSP Lüleburgaz Belediye Meclis Üyesi olan Adem Saygın, 20 Temmuz 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50 . yıldönümünü kutladı.
Saygın “Kıbrıs Barış Harekatı 50 yaşında ”  

 Adem Saygın yaptığı açıklamada; “Bu tarihi gün vesilesiyle siyasi tarihimize büyük hizmetler veren, Karaoğlan lakabıyla halkın gönlünde yer eden, partimizin kurucu Başkanı saygı değer sayın Bülent Ecevit’i saygıyla anıyoruz ve vatan için canını veren tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz ’ dedi.

 

Saygın açıklamasını ; “Kıbrıs Barış Harekâtı, 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Garanti Anlaşması'nın III. maddesine istinaden gerçekleştirdiği askerî harekâtın adıdır. Yunan Subaylarının Kıbrıs’ta yaptığı darbe Türkiye’de büyük heyecan yarattı. Başbakan Bülent Ecevit, gezisini yarıda kesip Ankara’ya geri döndü ve ordu alarma geçirildi. Kıbrıs’taki Türklerin tehlikede olduğu açıktı.
Türkiye zaman geçirmeden, Ada’daki tehlikeyi ortadan kaldırmak, barışı sağlamak ve Anayasal düzeni sağlamak için garantör ülkelerinden İngiltere’ye müşterek müdahale etme teklifinde bulundu.
Ecevit ayrıntıları görüşmek için 17 Temmuz 1974’te İngiltere’ye gitti. Ancak İngiltere’nin müdahaleye kesin karşı bir tavır sergilemesi üzerine Ecevit 19 Temmuz 1974'te geri döndü. “20 Temmuz 1974 günü, Kıbrıs Türk Bârış Harekâtını başlattı.
20-22 Temmuz 1974 tarihleri arasında, Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs’ta küçük bir sahanın kontrolünü ele geçirmişlerdi. BM Güvenlik Konseyi’nin kararın uyarak, 22 Temmuz 1974 günü saat 17:00’de ateşkes olmuştu. Türk tarafı ateşkese riayet etmiş, fakat Rum-Yunan ikilisi, ağır silahlarla bir çok köyüne taarruz etmiş, köylerin bazılarını işgal ederek pek çok Türkü esir almışlardı. 20 Temmuz 1974 günü başlatılmış olan I.Kıbrıs Türk Barış Harekâtı’nın sonunda asgari tahribat ve zâyiatla kazanılmış olan bir zaferdir.
Kıbrıs Türk Barış Harekatının Sonuçları:
1) Ada’da Türk varlığı ve Türkiye’nin ulusal çıkarları korunmuştur.
2) Harekatla 1955–1974 yılları arasında Rum-Yunan ikilisinin baskı ve tehdidi altında yaşamakta olan Türk Halkı, kendine ait olan vatan topraklarına kavuşmuştur.
3) Yunanistan ve Rumların ENOSİS hayalleri, bu harekâtla tarihe gömülmüştür.

Bu tarihi gün vesilesiyle siyasi tarihimize büyük hizmetler veren, Karaoğlan lakabıyla halkın gönlünde yer eden, partimizin kurucu Başkanı saygı değer sayın Bülent Ecevit’i saygıyla anıyoruz.  Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder  Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere  vatan için canını veren tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz “ diyerek tamamladı.

Ertan BAYER

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek