Lüleburgaz’da Gaziler Günü kutlandı
Kırklareli Valisi değişti
LTSO’dan kırtasiye yardımı
Kırklareli'nde Mevlid-i Nebi Haftası kapsamında konferans düzenlendi
Bu haber 27 Ağustos 2024, Salı 09:46 tarihinde eklendi. 361 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Lüleburgaz Ziraat Odası: ”Trakya Birlik Alım Fiyatını Güncellemelidir”

Trakya Birlik’in 23 Ağustos 2024 Cuma günü Ayçiçek ön alım fiyatını yüzde 44 yağ oranına göre tonu 20 bin TL olarak açıklamasının ardından 26 Ağustos 2024 Pazartesi günü yani dün basın açıklaması yaptı.
Lüleburgaz Ziraat Odası: ”Trakya Birlik Alım Fiyatını Güncellemelidir”  

Saat 14.30’da Lüleburgaz Üçgen Park’ta yapılan basın açıklamasında konuşan Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca; “Trakya Birliğin fiyatı %44 yağ oranlı ürüne 20,00 TL’dir. Fakat bölgede yaşanan aşırı sıcaklık ve kuraklık verimi düşürdüğü gibi yağ oranlarını da düşürmüştür. Yani yüzde 40 yağ oranını geçebilecek çok az ürün vardır. Bu da ayçiçeğinin gerçek alım fiyatının 18,80 kuruş olarak açıklandığını göstermektedir.  Bizler Trakya Birlik’in yüzde 40 yağ oranlı ön alım fiyatını tonu 25 bin TL olarak güncellemesini istiyoruz” dedi.

Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca’nın okuduğu basın açıklaması şöyle; “ Sayın çiftçiler, değerli üreticiler;   “Bölgemizde ayçiçeği hasadı başlamış olup tüm hızıyla devam etmektedir. Ülkemizde en önemli yağ bitkisi ayçiçeğidir. Ülkemizde ayçiçeği üretiminin yüzde 70’i Trakya bölgesinden karşılanmaktadır. Bu da bölgemiz topraklarında çiftçilik yapan üreticilerimizin ekim alanlarının yüzde 50’sini teşkil etmektedir. Bu yıl da buğdaya verilen yüzde 12 zamla çiftçi nasıl hüsrana uğramışsa ayçiçeği sezonunda da maalesef aynı tabloyla karşılaşmıştır. Ağustos ayının başlarında açıklanması gereken ayçiçeği alım fiyatları yine geç açıklanarak beklentilerimizin çok altındadır. Bölgemizde büyük bir alım potansiyeline sahip Trakya Birliğin fiyatı yüzde 44 yağ oranlı ürüne 20,00 TL’dir. Fakat bölgede yaşanan aşırı sıcaklık ve kuraklık verimi düşürdüğü gibi yağ oranlarını da düşürmüştür. Yani yüzde 40 yağ oranını geçebilecek çok az ürün vardır. Bu da ayçiçeğinin gerçek alım fiyatının 18,80 kuruş olarak açıklandığını göstermektedir. Maalesef çiftçilerimizin en büyük sorunu olan ve çığ gibi artan ilaç, mazot, gübre, işçilik, tarla kiraları karşısında açıklanan ayçiçek fiyatının tıpkı buğday fiyatı gibi hiçbir anlamı kalmamıştır. Biz çiftçiler çalışırken batmak istemiyoruz. Sadece hakkımızı istiyoruz. Ayçiçeği alım fiyatının artan maliyetler karşısında %40 yağ oranının en az 25,00 TL olmasını istiyoruz. Üreticilerimize tarım desteklemelerinin arttırılmasını istiyoruz. Yüksek enflasyon karşısında ezilmek istemiyoruz. Ayçiçeği fiyatlarının acil bir şekilde revize edilmesi gerekmektedir.

 Bu yıl da buğday ve arpada olduğu gibi ayçiçeğinde de çiftçilerimiz ailelerinin geçimini sağlayamayacak, bankalara olan kredi borçlarını ödeyemeyecek, yüksek faizlerle yeniden borçlanacak ve büyük bir çıkmaza girecektir. Ayçiçeği fiyatı sadece üreticimizin sorunu değil aynı zamanda büyük bir gıda sorunudur. Ekonomi çarkının en büyük dişlisi olan üretici yoksa bu çark dönmeyecektir. Bu çark dönmez ise ekmek yok, yağ yok, süt yok, et yok, ekonomi yok, gelecek yok.”

Lüleburgaz Ziraat Odası tarafından düzenlenen basın açıklamasına Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca ile birlikte CHP Lüleburgaz İlçe Başkanı Ali Can, DİSK Emekli Sen Lüleburgaz Şube  Başkanı Hikmet Meşe,  ADD Lüleburgaz İlçe Başkanı Hatice Çetinarslan,  Lüleburgazlı Aktivist Hakan Dedeoğlu,  CHP Lüleburgaz Belediye Başkan Aday Adayı Ufuk Güçlü katıldı.

Ertan BAYER

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek