BTP, MURAT GERENLİ VE VELİ ÖNER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU BULUNDU
Kırklarelispor Adana Demirspor'u eledi
Hemzemin geçitte feci kaza
Bu haber 03 Aralık 2024, Salı 09:18 tarihinde eklendi. 2062 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Osmancık köyünde Trakya’da Arazi Toplulaştırması İstemiyoruz! Toplantısı

Kırklareli’nin Pınarhisar İlçesine bağlı Osmancık köyünde 30 Kasım 2024 Cumartesi tünü “Trakya’da Arazi Toplulaştırması İstemiyor” toplantısı yapıldı.
Osmancık köyünde Trakya’da Arazi Toplulaştırması İstemiyoruz! Toplantısı  

Trakya Toprağıma Dokunma Platformu tarafından düzenlene toplantıya CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan,  CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu Trakya Toprağıma Dokunma Platformu Sözcüsü Cengiz Atlı,  İl Genel Meclis Başkanı Hakan Geriş, Osmancık Köyü Muhtarı Süleyman İnal, Osmancık köyü ile çevre köyden gelen üreticiler katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Trakya Toprağıma Dokunma Platformu Sözcüsü Cengiz Atlı; “ 2 yıl önce, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle, Kırklareli iline bağlı Pınarhisar ve Lüleburgaz'ın köylerinde arazi toplulaştırması yapılmasına karar verildi. Cumhurbaşkanlığı'nın Zorunlu Arazi Toplulaştırma Kararına karşı  Danıştay da iptal davası açtık. Yüzlerce itiraz dilekçesini Kırklareli İl Tarım müdürlüğüne teslim ettik. Arazi toplulaştırmasının tarımsal üretimde verimliliği arttırma amacıyla uygulandığını söylüyorlar. Bizim ne böyle bir ihtiyacımız ne de böyle bir talebimiz var. Ülkemizde ve dünyada gıda krizinin yaşandığı bu günlerde, tarım alanlarının tamamen şirketlerin eline geçmesini kabul etmiyoruz. Arazi toplulaştırmasının uygulandığı yerlerde çiftçilerin her tarlasından %10 kesinti yapıldı. Bu kesintiler her köy için 200 FUTBOL SAHASI büyüklüğünde. Ecrimisil ödedikleri hazine yerleri ellerinden alınıp bir araya toplandı. Osmancık köyünde olduğu gibi bu hazine yerleri şirketlerin eline geçiyor. Parsel sayısı azalması gerekirken daha da arttı. TOKİ'ye arazi ayrılmış. Çiftçinin elinden alınan tarlaların yerine önerilen parseller ekonomik değerini karşılamıyor. Sıcak su kaynağının etrafında bu şirketlerin ve TOKİ'nin arazileri toplanıyor. Bu "Zorunlu Arazi Toplulaştırması"  kararının arkasında; son yıllarda bölgede binlerce dönüm arazi alan eski Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin eşi Özlem Nebati ve Ziya Organik Tarım şirketi olduğu dile getiriliyor. Osmancık köyündeki uygulamada  bu şirketlerin çıkarlarının gözetildiğini görüyoruz.  Eğer amaç gerçekten tarım arazilerinin verimli kullanılmasıysa, tarım arazilerini yok etmekten vazgeçsinler. Çiftçiye, üreticiye toprağında üretim yapabilmesi için gerekli desteği versinler. Mera ve tarım arazilerine Organize sanayi yapmaktan vazgeçsinler.  Pınarhisar'da ve Kaynarca'da olduğu gibi en verimli arazilere yol yapmaktan vazgeçsinler. Çiftçinin itirazına rağmen "Zorunlu Arazi toplulaştırması" yapmak zaten maliyetlerden dolayı can çekişen çiftçinin tamamen yok edilmesidir.  Çiftçiliğin yok edilmesi, halkı açlığa terk etmektir. "Zorunlu Arazi toplulaştırması" Kararnamesi iptal edilsin!  *Toprağımıza, Aşımıza DOKUNMA!  *Trakya'da Şirketlere Değil, Çiftçilere DESTEK! “ dedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan da yaptığı açıklamada; “Trakya’da köylülerin toprak mücadelesinde şahsım olarak da parti CHP olarak da destek veriyoruz. Dedi.

Osmancık köyü muhtarı Süleyman İnal da “Topraklarımızı kaybetmek istemiyoruz. Bu toplulaştırma durdurulmalıdır” dedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu da “Burada AKP tarafından topraklara el konuluyor. Bu yanlış karardan vazgeçilmelidir” dedi.

İl Genel Meclis Başkanı Hakan Geriş ve köylülerin konuşmalarının ardından toplantı sona erdi.

Ertan BAYER

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek