Bu haber 03 Ocak 2025, Cuma 09:17 tarihinde eklendi. 202 kez okundu.
Edirnekari sanatı, LYSA’da yaşatılıyor
600 yıla yakın bir geçmişe sahip Edirnekari sanatı, Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi’nde yer alan Nevin Erbil Atölyesi’nde gelecek kuşaklara aktarılıyor. 6 asırlık sanatı icra eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Edirnekari sanatçısı Yaşar Saltık önderliğinde gerçekleştirilen kursta kursiyerler bu sanatın temel tekniklerini ve süsleme motiflerini öğreniyorlar.
Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi’nde (LYSA) yer alan Nevin Erbil Atölyesi’nde gerçekleştirilen Edirnekari kursu, yaklaşık 600 yıllık bu sanatın gelecek kuşaklara aktarılmasına olanak sağlıyor.
Edirnekari sanatçısı Yaşar saltık önderliğindeki kursa katılan kursiyerler bu köklü sanatın inceliklerini, temel tekniklerini ve süsleme motiflerini öğreniyorlar. detaylı bir şekilde öğreniyor.
Kursiyerlerin ahşap, mukavva gibi eşyaların üzerine işlediği rengarenk motifler dikkat çekiyor.
‘LÜLEBURGAZ MOTİFLERİ’ İŞLENİYOR
Kursiyerlerin çalıştıkları motifler arasında Lüleburgaz’ın Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Kadı Ali Camii, Avcı Mehmet Çeşmesi gibi kültürel hazinelerinde kullanılan motifler de yer alıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Edirnekari sanatçısı Yaşar Saltık; “Edirnekari, geleneksel Osmanlı el sanatı. Edirne’nin başkent olduğu dönemde ustalar tarafından üretilmiş bir el sanatı. Ahşap üzerine geleneksel motiflerin çalışıldığı bir el sanatı. Lüleburgaz’da bu sanatı yaşatmaya çalışıyoruz. Ahşap üzerine geleneksel motiflerle özellikle Lüleburgaz’a ait motifleri işliyoruz. Yaşadığımız şehrin değerlerin i ön plana çıkarmak gibi bir meselemiz var. Son 2 yıldan beri iki defa ‘Lüleburgaz Motifleri’ sergisi yaparak bunları yaşatmaya çalışıyoruz. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Kadı Ali Camii, Avcı Mehmet Çeşmesi ve Lüleburgazla ilgili kitaplardan derlediğimiz motifleri çalışarak sunduk. 30’a yakın motif çıkardık. Özellikle Kadı Ali Camii’nin, Sokullu Mehmet Paşa Camii’nin kubbesini çalıştık, dua kubbesini çalıştık, kervansarayı çalıştık, şadırvandaki lale, sümbül, karanfil gibi motifleri çalıştık. Lüleburgaz’da var olan, üretilen motifleri sonraki kuşaklara tanıtmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Buğra KAYA
|