Lüleburgaz Belediye Meclisi’nin 3 Ocak 2025 Pazartesi günü 2025 yılı 1. Olağan Meclis Toplantısı’na İmar Komisyonu Üyeleri olan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Sedat Demir ile CHP’li Belediye Meclis Üyesi Fikri Şentürk’ün konuşması damga vurdu.
“ Yapılan değerlendirme neticesinde; yapı yaklaşma mesafeleri yoldan 5 metre, komşu parsellerden 3’er metre ve arka bahçede 6.25 metre olarak belirlenmiş olup; TAKS:0.40, kaks:1.60’ dır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğünün 01.11.2024 tarih ve 155013 evrak kayıt numaralı Kurum görüşüne istinaden 1579 ada 7 parsel numaralı taşınmaza yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Kanunun 8(b) Maddesi gereği onaylanmasının Komisyonca uygun olacağına karar verilmiştir.” Şeklindeki İmar Komisyonu raporunun okunmasının ardından başlayan tartışma şöyle;
SEDAT DEMİR: Sayın başkan, değerli meclis üyelerimiz. İyi akşamlar diliyorum öncelikle. Şimdi bizim İmar Komisyonunda, komisyona katılmadığımız bir karar ile alakalı Cumhuriyet Halk Partisi Grubundan bir cevap almak istiyorum. Oy yüzden söz aldım. Burada bir imar artışı söz konusu yani mevcut hali ile yapılaşabilen bir alanın, bir imar artışı yapılarak, yeni bir yapı niteliği kazandırılması ile ilgili bir durum ortaya çıkıyor. Komisyon kararına katılmama gerekçemiz şöyle; bundan bir bir buçuk yıl önceye kadar bu tarz plan talepleri bu meclise geldi. Başka vatandaşlar veya başka parsel sahipleri açısından da geldi. O dönem yine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu bu kararlara hayır vermesine rağmen, bu günkü kararında ne için ve neye karşılık evet dediğini anlamış değiliz. Hiçbir yasa ve yönetmelik değişmediği halde bu rantble değişimin nedenini sormak istiyorum bir. İkinci sormak istediğim de burada komisyon kararında açıkça belirtilmemiş ama kayıtlara geçmesi için önemle rica ediyoruz. Çünkü yapı yapıldıktan sonraki kısım ile ilgili yapmayı düşündüğümüz başvurularda gerekli olacaktır. Burada bir değer artışı olup olmadığının açıkça belirtilmesini talep ediyorum. Teşekkür ediyorum.
FİKRİ ŞENTÜRK: Sayın başkan, değerli meclis üyeleri bu iki buçuk sene önceki konular ile ilgili yorum yapacağım ben de. O dönem Sedat Bey de bilecektir. Değer artış payı ile ilgili bir yönetmelik vardı. Bu yönetmelikte net ve açık bir şekilde belirtilmemişti parsel bazında blok veya plan değişikliği yapılıp yapılamayacağı, net bir şekilde belirtilmemişti. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ na görüş sorduğumuzda da gerekli, yani emin olabileceğimiz bir sonuç alamadık. O yüzden de hem meclisimiz hem de belediyeyi riske atmamak adına bazı tadilatları ret etmek durumunda kaldık. Ancak burada da belirtildiği gibi 155013 sayılı evrak kayıt numaralı kurum görüşünde bu plan tadilatının değer artış payına tabi olmayacağı belirtildi. Biz de o nedenle kurum görüşüne istinaden uygun olacağı kanaatini verdik. Bundan sonra da gelecek planlarda yine bu kurum görüşünü baz alarak, kendimiz de bu şey olarak ona göre değerlendireceğiz. Bu şekilde açıklayabilirim bu durumu.
SEDAT DEMİR: Yani anlamak istediğim şu mu? Net duyamadığım için de soruyorum. Yanlış anladıysam kendileri düzeltsinler arkadaşlar. Bakanlığın görüşünü ben de okudum, biliyorum. Bakanlık aynen şunu söyledi. İlgili yönetmelik maddesini yazıp, siz karar verin diye yazdı. Biz beraberdik orada. Ben aynı fikirdeyim. Biz bunun bir imar artışı değil; bir hak kabının iadesi olarak görüyoruz. Anca bunu geçmişi ile kıyasladığımızda yapmadığımız parsellerdeki haksızlığın önüne nasıl geçeceksiniz? Bundan bir yıl önce böyle düşünüyorduk deyip; ret ettiğimiz dosyalardaki hakkı hakkaniyeti nasıl koruyacağınızın cevabını alamadım. İkincisi net bir şekilde şunu da duyamadım hala; burada bir değer artışı olmadığını düşünüyorsunuz doğru mu?
FİKRİ ŞENTÜRK: Doğrudur, Sedat Bey. Değer artışı yok burada.
SEDAT DEMİR: Peki, bu adaletsizliği nasıl ortadan kaldıracaksınız? Bir yıl önce böyle düşündüğünüz arkadaşlar ile alakalı bir düşünceniz var mı? Artık anam babam usulü, oldu bitti mi olacak?
FİKRİ ŞENTÜRK: Yok belediyemiz öyle çalışmıyor, biliyorsunuz siz de komisyonda bulunduğunuz için. Biz gelen plan tadilatlarını kurum görüşlerine istinaden değerlendireceğiz. Burada kurum görüşünden bizim çıkardığımız, komisyondan çıkarılan sonuç, burada bir değer artış payına tabi olmadığını ve bu plan tadilatında herhangi bir sakınca olmadığına kanaat getirdik. Bundan önceki başvurularda kurum görüşlerine başvurmuştuk. Orada böyle bir görüş gelmemişti bize. O yüzden biz de bu tadilatı buna göre değerlendirdik. Bundan sonra yapılacak tadilatlarda da mümkün olduğunca halka yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çünkü burada dediğiniz gibi, siz de biliyorsunuz ki yapı artışı yok, mevcut nüfus planlamasına uygun. Yani %40’ ı aşmayacak şekilde bir blok ebatı var. Her parsel kendi içinde değerlendirilebilir. Burada blok nizam olmadan da ayrık yapılaşmada yaptığında zaten aynı şekilde yapılaşacaktı. O nedenle burada plandaki bütünlüğü sağlamak adına bu bloğu kabul etmiş bulunduk. Bundan sonraki gelen her parsel için bunu yapacağız demek anlamına gelmiyor bu. Çünkü her parsel kendi içinde değerlendirilir, ad bazında bakılır. Çeşitli yerlerdeki işte etrafındaki mevcut teşekküle bakılır, ona göre değerlendirilir. Biz vatandaşın yanında olmaya devam edeceğiz. Cevaplayamadığımız bir şey var ise tekrar cevaplayabiliriz.
SEDAT DEMİR: Yani çok fazla uzatmak istemiyorum. Adama, kişiye göre işlem yapacağız diyorlar. Teşekkür ediyoruz. Biz katılmıyoruz karara. İyi akşamlar diliyorum.”
Ertan BAYER