Trakya Toprağıma Dokunma Platformu tarafından Lüleburgaz’ın Eskitaşlı köyünde muhtarlar ve çiftçilerle buluşularak Trakya’da Arazi Toplulaştırmasının Trakya çiftçisine zararları anlatıldı.
Toplantıya Lüleburgaz’da toplulaştırma yapılan 12 köyün 11’inin muhtarı katılırken alınan kararla Trakya’da çiftçinin yaşayacağı sorunlar ve Trakya üzerindeki tarım topraklarının amaç dışı kullanılması, imara açılması yada açılmasa da amaç dışı kullanımı köy halkına aktarıldı. Toplantıda şirketlerin çıkarları doğrultusunda uygulamalar ve birleştirilme yapıldığı aktarıldı.
Toplantıda şu açıklamalar yapıldı; “ Gıda Güvenliği İçin ve sürdürülebilir çiftçi tarımı için; Trakya’da Arazi Toplulaştırması İstemiyoruz!
Cumhurbaşkanı kararnamesiyle, Kırklareli ili Pınarhisar ilçesi ve çevresinde arazi toplulaştırması yapılmasına karar verildi. Ardından da Lüleburgaz'a bağlı 12 köyde "Zorunlu arazi toplulaştırması " kararı alındı.
Bu sebeple, Cumhurbaşkanlığı'nın Arazi Toplulaştırma Kararına karşı Pınarhisar'a bağlı Dere ve Orta mahallesi ile Ataköy, Osmancık, Erenler, Tozaklı, Poyralı, Cevizköy ve Kaynarca'da yaşayan yurttaşlar olarak 8 Temmuz 2022 tarihinde Danıştayda iptal davası açtık.
Ve Lüleburgaz'a bağlı Ceylanköy,Hamzabey, Eskitaşlı, Yenitaşlı, Hamitabat, Çeşmekolu, Tatarköy, Celaliye, Ertuğrulköy, Karaağaç, Emirali ve Sakızköy'de 7 Ekim 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı kararnamesi ile "Zorunlu Arazi Toplulaştırması " kararı alındı. Bu kararın da iptali için Danıştay'da dava açtık.
Cumhurbaşkanı Kararnamesinin iptalini istiyoruz.
Yüzlerce itiraz dilekçesini Kırklareli İl Tarım müdürlüğüne teslim ettik. İtirazımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Arazi toplulaştırmasının tarımsal üretimde verimliliği arttırma amacıyla uygulandığını söylüyorlar. Tam tersine, arazi toplulaştırma uygulaması kararı, biz üreticiler için değil bir kısım nüfuzlu şirket için alındı.
Bölgede tarım ve hayvancılık yapan yurttaşlar olarak arazi toplulaştırmasına itiraz ediyoruz. Bizim ne böyle bir ihtiyacımız ne de böyle bir talebimiz var.
Ülkemizde ve dünyada gıda krizinin yaşandığı bu günlerde, tarım alanlarının tamamen şirketlerin eline geçmesini kabul etmiyoruz. Şirketlerin karı için değil, halkın sağlıklı beslenmesi için tarım ve hayvancılık yapmak istiyoruz.
Açlık tehlikesi artarken, kamu yararı taşımayan, yalnızca şirketlere para kazandırmayı amaçlayan ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin iptalini talep ediyoruz.
Arazi toplulaştırmasının uygulandığı yerlerde çiftçilerin her tarlasından %10 kesinti yapıldı. Ecrimisil ödedikleri hazine yerleri ellerinden alınıp bir araya toplandı. Osmancık köyünde olduğu gibi bu hazine yerleri şirketlerin eline geçiyor.
DSİ'nin kendi açıklamasında olduğu gibi parselizasyon işlemleri araziyi hiç görmemiş taşeron firmalarda çalışanlar tarafından rastgele yapıldı. 7 kişilik komisyonlarda 4 kişi devlet memuru. Çoğunluk oldukları için kararları onlar aldılar. Çiftçilerin itirazları genellikle komisyonda karşılık bulmadı.
Bu "Zorunlu Arazi Toplulaştırması" kararının arkasında; son yıllarda bölgede binlerce dönüm arazi alan Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin eşi Özlem Nebati ve Ziya Organik Tarım olduğu dile getiriliyor. Ziya Organik Tarım’ın Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Gelibolu'da 140 bin dönüm tarım arazisi mevcut. Ziraat Odaları Birliği’ne göre ise bu rakam 250 bin dönümden de fazla. Özlem Nebati’nin ise yine binlerce dönüm tarla aldığı biliniyor.
Biliyoruz ki, toplulaştırma uygulanınca büyük hazine arazileri yabancı şirketlerin de iştahını kabartacaktır. Edirne, Tekirdağ, Kırklareli’nde olmak üzere toplamda 2021 yılında 96 bin 334 hektar arazi toplulaştırıldı. Toplulaştırmadaki hedef ise 399 bin 144 hektar alan.
Arazi toplulaştırmasıyla tarım topraklarında şirketleşme ve tekelleşme amaçlanıyor. Tarımda tekelleşme gıda güvenliğine büyük bir darbedir. Aynı zamanda ülkemizin bağımsızlığı için büyük tehlikedir. Eğer amaç gerçekten tarım arazilerinin verimli kullanılmasıysa, tarım arazilerini yok etmekten vazgeçsinler. Çiftçiye, üreticiye toprağında üretim yapabilmesi için gerekli desteği versinler.
Mera ve tarım arazilerine Organize sanayi yapmaktan vazgeçsinler.
Pınarhisar'da olduğu gibi en verimli arazilere çevre yolu yapmaktan vazgeçsinler. Kaynarca'nın en verimli sulak arazilerine yol yapmaktan vazgeçsinler. Bizler, Trakya’daki tek bir insana dahi fayda sağlamayan bu uygulamayı kabul etmiyoruz.
Tarım alanlarında şirketleşme ve tekelleşme istemiyoruz. Çiftçinin itirazına rağmen "Zorunlu Arazi toplulaştırması" yapmak zaten maliyetlerden dolayı can çekişen çiftçinin tamamen yok edilmesidir.
Çiftçiliğin yok edilmesi, halkı açlığa terk etmektir. "Zorunlu Arazi toplulaştırması" Kararnamesi iptal edilsin!
Toprağımıza, Aşımıza DOKUNMA!
Şirketlere değil, Çiftçilere DESTEK!
Mazot,gübre,zirai ilaç ve tohumluklardan bütün vergiler KALDIRILSIN!”
Haber Merkezi