Cumhuriyet tarihinin en uzun süre görev yapmış Maarif Vekili Hasan-Âli Yücel’in eğitim, bilim ve kültür alanlarına ilişkin düzenlemelerinden bireysel özelliklerine, hayatı ve kişiliğinin konuşulduğu anma etkinliğinde Kepirtepeli yazarlar da Kepirtepe anılarını anlattı.
Moderatörlüğünü Nilgün Yazar ve Nurettin Korkmaz’ın yaptığı etkinlikte Emekli öğretmen ve yazar Bahri Berberoğulları Emekli öğretmen yazar-şair Raif Özdilek Kepirtepe anları ile izleyicilere duygulu anlar yaşatırken babam ve köy Enstitüleri kitabının yazarı Güler Özçelik te babasının anıları ile etkinliğe katkı sundu.
Yoğun ilgi gören etkinlikte izleyiciler arasında olan Kepirtepeli katılımcılar da anılarıyla ve yaşadıklarıyla Kepirtepe bağlamında köy enstitülerini ve köy enstitüllüğü ruhunu konuşturlar.
Eğitim ve kültür alanında ilklere imza atan yüzlerce çeviri eseri Türk edebiyatına ve Türk okuruna kazandıran Hasan Ali Yücelin bir karşılaşmalarında Atatürk’ün sorduğu “Türk milleti ne zaman kendini kurtulmuş sayar” sorusuna verdiği cevap bu gün de gerçekliğini korumaktadır. “Türk milleti ne zaman kurtarıcı arama ihtiyacı duymayacak hale gelirse o zaman kurtulmuş olur” demişti.
Bakanlığı döneminde gerçekleştirilen dört yüzden fazla çeviri eser için ; ‘diğer milletlerin edebiyatının kendi dilinde, kendi bilincinde tekrar edilmesi, zekâ ve anlama kudretinin o eserler nispetinde artırılması, canlandırılması ve yeniden yaratılmasıdır’. Diyen Hasan Ali Yücel çeviriler yoluyla Cumhuriyet aydınlanmasına, Türk Rönesansı’na kaynak oluşturmuş ve o dönemlerde yayımına başlanan tercüme dergisiyle de çeviri bilincinin yerleşmesiyle dilin gelişiminin sağlamıştır.
Açıldığı günden beri kültüre , edebiyata ve etkinliklere ev sahipliği yapan Zooffee Coffee yetkilisi bundan sonra da kültür etkinliklerinin devam edeceğini Türk kültürüne emek vermiş katkı sağlamış değerlerimizi anmaya ve hatırlatmaya devam edeceklerini söyleyerek tüm katılımcılara ilgi ve destekleri için teşekkür etti.
Yaren SEZEN