Eski Mezarlık otopark oldu
Sağlık Müdüründen Lüleburgaz Devlet Hastanesi’ne ziyaret
LÜLEBURGAZ’DA OTOPARK SORUNU ÇÖZÜLDÜ !!!
HURŞİT GÜNEŞ: “YEREL SEÇİMLERDEN HEMEN SONRA ERKEN SEÇİM İSTENMELİYDİ”
Bu haber 19 Temmuz 2013, Cuma 14:45 tarihinde eklendi. 1814 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ramazan'da beslenme

Devam etmekte olan Ramazanla birlikte oruç tutanların aklına her gün yeni bir soru gelmektedir. Bunlardan biri de ” Ramazanda oruçtan dolayı ihtiyacımız olan kalori artar mı ? “ sorusudur.
Ramazan'da beslenme

Özel Derman Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ş.Ece Somun “Eğer siz her zamanki hayatınıza devam ediyorsanız; tek fark oruç ise ihtiyacınız olan enerji miktarı artmaz, artmadığı gibi ramazanda bazal metabolizmamız da yavaşlama, daha az enerji yakma sürecine girer. “ dedi.

Somun gazetemize yaptığı açıklamada; Ramazan ayında tüm gün aç kalındığı için iftarda daha fazla yemek yenilebileceği düşünülmemelidir. Tam tersine tüm gün aç kalındığı için artık iftar zamanı geldiğinde iştahımız hat safhada bile olsa sindirim sistemimiz, dolaşım sistemimiz tam performans çalışmaya hazır değildir. O yüzden iftarda birden yemeye yüklenmek reflü, mide yanması, hazımsızlık, baş dönmesi, tansiyon yükselmesi, gaz ve vücudun yağ depolamasının artması gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Sağlık sorunlarının ve kilo alımının önüne geçebilmek için iftar ile sahur arasını en az 3 öğüne bölmeliyiz. İlk başta orucumuzu açtıktan sonra çorbamızı içip, daha sonra 20 dk ara verip ana yemeğe öyle geçmeliyiz. Ana yemekte bir porsiyon et/tavuk /balık, etli sebze yemeği, sebze yemeği gibi yemeklerden biri seçilip,1-2 dilim tam tahıllı ekmek, mevsim salatası,yoğurt yiyip ardından 2 saat geçtikten  sonra da bir porsiyon erik veya kayısı hoşafı ve bir porsiyon meyve uygun bir iftar menüsüdür.Sahurda ise normal kahvaltınıza bir su bardağı süt ekleyip peynir ve haşlanmış yumurtayı dönüşümlü yenmesi tokluğumuzu artırır, sonra da bir porsiyon karpuz gibi meyve çeşitlerinden biriyle susuzluğumuzu kontrol altına alabiliriz ya da muz gibi bir meyve seçip birkaç bademle tokluğumuzu artırabiliriz.

Oruç sürecinde en çok karşılaşılan bir diğer sorun da susuzluktur; ancak yemeklerde olduğu gibi suya da bir anda yüklenmemeliyiz. Vücudumuzun su ihtiyacını gidermek için iftardan sonra saatte 2 su bardağına denk gelecek şekilde ve toplamda 2 lt su içmek en doğrusudur. Su ihtiyacımızı meyve, ayran, maden suyu gibi içeceklerle de kombine şekilde gideririz; ancak çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler diüretik(idrar söktürücü) olduğu için su kaybını arttırırlar, o yüzden bu içecekleri sınırlı miktarda tüketmeliyiz. Bu şekilde bir beslenme planı uygulayarak hem kilo almayı engelleyip; hem de 17 saatlik açlığın etkilerini minimum düzeye indirerek sağlıklı bir ramazan geçiririz.

 

Sağlıklı ve kilonuzun kontrol altında olduğu hayırlı Ramazanlar dileğiyle…

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek