Bu haber 06 Ağustos 2013, Salı 17:56 tarihinde eklendi. 1024 kez okundu.
Şekerin En Bol Olduğu Zamanda Şeker Hastası Olmak…
Ramazan ayı boyunca hekiminizin sözünden çıkmadınız, orucunuzu tuttunuz, beslenmenize dikkat ettiniz, ilaçlarınızı zamanında aldınız. Ama ya bayram… Bütün sevdiklerinizin bir araya geleceği büyük aile sofrasındaki ziyafete nasıl dayanacaksınız? Bir kereden bir şey olmaz diyenlerdenseniz dikkat… Bayramda diyet listenizin dışına çıkmanız bayramı hastanede geçirmenize neden olabilir…
Kronik hastalıkları olanların dikkat etmedikleri sürece hastalıklarının tetiklenebileceğini dile getiren Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Kutlu Erol;‘En çok diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkları olanlar etkilenir. Bizim kültürümüzde her ziyaret edilen yerde baklava, börek, ikram edilir ve mutlaka hepsinin yenilmesi istenir. Hâlbuki böyle kronik hastalıkları olanların hem kendilerinin hem de yakınlarının çok dikkatli olması gerekir. Çünkü diyet düzeni bozulunca, yıllarca harcanan emekler boşa gidebilir. Özellikle diyabet hastalarında Ramazan öncesi hastalığı belli seviyelere getirir, kontrol altında tutarız, ama bayramdan sonra bütün düzen alt üst olur. Aslında Ramazan ayı iyi değerlendirilse, çok iyi kilo kontrolü sağlanabilir ve sağlık için çok yararlı adımlar atılabilir. Ama iftarlarda ve özellikle de bayramda ipin ucu sıklıkla kaçırıyor. Hekim ve diyetisyenin önerdiği beslenme düzeni alt üst olabiliyor. Sonradan üzülmemek için çok dikkatli olunmalı. Kan şekerindeki düzensizlikler, kan basıncındaki ani yükselmeler, vücutta şişlikler, midede şişkinlik, hazımsızlık, mide yanması gibi sorunlar en sık karşılaşılan durumlardır. Bu dönemde, bir diyabet hastası şeker komasıyla, hipertansiyon hastası hipertansif ataklarla; kalp yetmezliği hastaları nefes darlığı, göğüs ağrıları, bacak şişlikleri gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Yani diyet ve ilaç tedavisi programında en ufak aksamaya izin verilmemelidir. Diyabet hastalarında diyabetik koma oluşabilir ve bu durum kalp, böbrek, göz gibi organlara zarar vererek bu organlarda kalıcı hasar oluşturma riskini artırır.’ açıklamasında bulundu.
Diyabet Hastasıysanız Ramazan Bayramı’nda Bunlara Dikkat Edin
-
Diyetisyeninizin önerdiği diyete bağlı kalın.
-
Ziyaret ettiğiniz her yerde her şeyden yemek zorunda olmadığınızı unutmayın.
-
Hap veya insülin kullanıyorsanız ilaç saatinizi geçirmeyin; en önemlisi ilaçlarınızı yanınızda taşımayı unutmayın.
-
Tatile çıkıyorsanız mutlaka hekiminizle görüşün, ilaçlarınızı mutlaka yanınızda götürün. Her gittiğiniz yerde yakınınızda bir sağlık kuruluşu olmayabilir.
-
Tatilde her şey dahil otelleri tercih etmeyin. Açık büfenin büyüsüne kapılarak diyetinizi bozabilirsiniz.
-
Ölçüyü kaçırmamak kaydıyla, normal baklava yerine, tatlandırıcılarla yapılmış diyabetik baklava tercih edin.
-
Tatlısız bayram mı olur diyenlerdenseniz şerbetli tatlılar yerine tatlandırıcı ile yapılmış sütlü tatlılar tüketin.
-
Tatlı ihtiyacınızı mümkün olduğunca meyvelerden karşılamaya çalışın.
|