Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden prostat MR’ı görüntülemesi başladı
Pehlivanköy Kaymakamı’ndan Kırklareli Valisi’ne veda ziyareti
Kırklareli’nde korkutan yangın
8 KASIM PARKI’NIN TEL ÇİTLERİ ÇALINDI
Bu haber 27 Mayıs 2014, Salı 09:14 tarihinde eklendi. 3221 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Buğdaya çökertme darbesi

Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Mustafa Şener Birgün havanın ılıman geçmesi nedeniyle buğdayda oluşan çökertme (Take-all) hastalığı nedeniyle verimde yüzde 60 ile 70 arasında kayıp beklediklerini açıkladı.
Buğdaya çökertme darbesi

Bu yıl Trakya bölgesinde iklimin ılıman geçmesinden dolayı take-all olarak bilinen hastalığın buğdaylarda aşırı bir şekilde gözüktüğünü belirten Şener, Gaeumannomyces graminis mantar hastalığının buğday kökleri ve gövde dip kısımlarında take-all hastalığı oluşturduğunu söyledi.

Lüleburgaz Ziraat Başkanı Mustafa Birgün Şener,  gazetemize yaptığı açıklamada “Şuanda buğdaylar yeşil olması gerekirken maalesef sararmış durumdalar. Bu yıl havanın ılıman geçmesi sonucu buğdayda oluşan çökertme (Take-all) hastalığı nedeniyle verimde yüzde 60 ile 70 arasında kayıp bekliyoruz. Buğday başaklarında buğday yok denecek kadar az. Yetkililerden bu hastalığı araştırarak Avrupa'da yapılan ilaçlama çalışmalarının burada da yapılması için çalışma başlatılmasını bekliyoruz" dedi.

 

Buğday başaklarının hastalık yüzünden boş olduğunu ifade eden Şener, şunları söyledi: "Bu hastalık yüzünden başaklar kurumuş durumda. Çiftçimiz büyük emeklerle ektiği buğdaydan maalesef bu yıl umduğunu bulamayacak. Bazı çiftçilerimizde buğday alamayacaklarını anlayınca bari hayvan yemi olsun diye buğdaylarını biçmeye başladılar. Çiftçimiz zaten çok borçlu. Devletimizin gerekli tedbirleri almasını bekliyoruz" diyerek hastalığını ciddiyetini vurguladı.

 

Çiftçi Yaşar Sağlam da, tarlanın yüzde 70'nin hastalık yüzünden gittiğini söyledi. Yetkililerin gelerek bölgede inceleme yapmasını isteyen Sağlam, mağdur olduklarını ve devletin yardım etmesini istedi.

 

Necati Akça’da, bankalardan kredi çektiklerini ve bu yıl hastalıktan dolayı zor durumda kalacaklarını ifade ederek, "Devletimizden bizlere gerekli kolaylığı göstermesini bekliyoruz" dedi.

 

Yılmaz ORUÇ

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek