Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden prostat MR’ı görüntülemesi başladı
Pehlivanköy Kaymakamı’ndan Kırklareli Valisi’ne veda ziyareti
Kırklareli’nde korkutan yangın
8 KASIM PARKI’NIN TEL ÇİTLERİ ÇALINDI
Bu haber 07 Kasım 2014, Cuma 09:16 tarihinde eklendi. 1483 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Nasuh Mitap sonsuzluğa uğurlandı

Türkiye ’de özellikle 70’li yıllarda sol-sosyalist hareketin en önemli mecralarından olan Devrimci Yol’un kurucuları arasında yer alan ve 1,5 yıldır kanser hastalığıyla mücadele eden Nasuh Mitap geçtiğimiz Salı günü hayatını kaybetti.
Nasuh Mitap sonsuzluğa uğurlandı

2013 yılının mayıs ayında ağır bir mide ameliyatı geçiren Nasuh Mitap, 1,5 yıldır kanser tedavisi görüyordu ve sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine kısa bir süre önce İstanbul Gaziosmanpaşa Hastanesine kaldırılmıştı.


Nasuh Mitap için 5 Kasım Çarşamba günü İstanbul'da bir uğurlama töreni yapıldı.

 Mitap bu törenin ardından memleketi Kırklareli’de toprağa verildi.

Nasuh Mitap, bugün de Türkiye sosyalist hareketi içinde önemli bir etkiye sahip olan Devrimci Yol geleneğinin kurucuları arasındaydı.

1970’lerin başında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okurken öğrenci hareketine katılan Mitap, bu öğrenci hareketinin en önemli meyvesi olan Dev-Genç içinde de yer aldı.

 12 Mart askeri darbesi, devrimci gençlik hareketlerini acımasızca yok etmeye giriştiğinde Dev-Genç de THKP-C (Mahir Çayan), THKO (Deniz Gezmiş) ve TKP/ML (İbrahim Kaypakkaya) adlarıyla, 3 ayrı kanalda akmaya başlamıştı.

Nasuh Mitap da 1970’lerin başında Mahir Çayan ve arkadaşlarıyla birlikte THKP-C içinde yer aldı.

Ancak, Deniz Gezmişler’in idamını engellemek için eylemlere girişen ve aralarında Mahir Çayan ile diğer THKP-C önderlerinin de yer aldığı 10 kişinin, 30 Mart 1972’de Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde öldürülmesinin ardından devrimci gençlik hareketi için yeni bir dönem başladı.

THKO önderleri idam edilmiş, THKP-C’nin lider kadrosu da Kızıldere’de yok edilmişti.

1970’li yılların ortalarından itibaren, devrimci gençlik hareketleri yeniden toparlanma yoluna gitti. Nasuh Mitap’ın kurucuları arasında yer aldığı Devrimci Yol da THKP-C çizgisini takip eden bir siyasal hareket olarak bu yıllarda ortaya çıktı. 

Ertan BAYER


 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek