ÇARESİZSİNİZ.
Uzun zamandır Belediye ile bir mesleki iş münasebeti nedeniyle yazılarıma Hem karakterim, hem de mesleki etik kurallarına bağlılığım sebebi ile ara verdim. Bu kısa zamanda Ülke ekonomisinin kontrolden çıktığını, vatandaşın geçim derdinin can derdine eş değer olmuşluğunu ve İşin psikolojik tahribatı bir tarafa toplumun sağlık, ahlaki ve inanç değerlerini daha derinden etkilediğini gördük.
Bu ekonomik sıkıntının ülke genelinde sebep ve çarelerini elbette hükümet bulup çözmeye çalışacaktır Ancak nasıl ki evde ekmek bittiğinde evin reisi sorumluluk alıp ekmek peşinde koşuyorsa Yaşadığımız şehirde de Belediye, Tüccar, sanayici ve esnaf odaları yönetimlerinin halkın yaşadığı sıkıntılarına çare olacak çalışmalar içinde olup çözüm üretmeleri gerekmektedir. Bu durum buhran anları gibi geçici bir süreyi kapsar. Tüm kurum, kuruluş ve kişilerin önceliklerinin önünde vatandaşın yararının gözetileceği yardım ve dayanışmayı gerektirir.
Şehrimizin siyaseten baş yöneticisi Belediye başkanıdır ve 5393 sayılı belediyeler kanunun “Belediyelerin görevleri” bölümü 14. Maddesinde açıkça belirtmişti ki Belediyelere;yönetimindeki halka yardım etme, şehrin ekonomi ve ticaretini geliştirme görevi verilmiştir. Diğer meslek kuruluşlarının kanunlarında da benzer görevler vardır. O zaman yapılması gereken kişisel ve siyasal öncelikler bir yana, yapabileceklerimizi belirleyerek işe başlayabiliriz.
Öncelikle “Di.yorum” yazar ekibi olarak 1. Derecede önerimiz; 2022’nin Nisan başında Ramazan ayına giriyoruz. Bu ayda Kişi, Şirket ve kuruluşlar camilerde yardım yemekleri vermekte. Gelin Belediye önderliğinde bir komisyon oluşturarak bu ramazan Fakir ve Fukaranın(!) karnını doyurmak yerine her gece bir veya birkaç ürün satın alınarak o insanların ailelerinin temel ihtiyaçları karşılansın. Büyük sofralar kurarak birilerine bir şeyleri göstermek derdinden de kurtulmuş oluruz. Zaten Allah kabul ediyorsa her haliyle görendir.
Birçok kuruluş ve firma Ramazan ayı için yardım bütçesi ayırmış durumda. ( Mademki “Tanzim satış mağazası” açmayı düşünmüyorsunuz) Bunlar belirttiğim komisyonda sermaye olarak toplanıp sadece ramazan ayına mahsus toptan alınacak belirli 5-10 ürün (Temel gıda-Temizlik ürünü-bebek bezi ve maması gibi.) Belediyenin belirleyeceği yerde halka ücretsiz veya cazip fiyatta satılabilir. Eğer başarılı olunabilirse bu ekonomik kriz bitene kadar kurulan satış yerleri işlevine devam da edebilir. İhtiyaç sahiplerinin belirlenmesi Muhtarlara da bırakılabilir hatta bu işleri angaryadan çıkaracak Kent Konseyi gibi kuruluşlarımız bu işletme görevini üstlenebilir. Bizde basın olarak desteğimizi vermeyi görev biliriz.
Belirlenecek bu malların temininde Ticaret ve Sanayi odası ve diğer meslek odaları kendi üyelerine rahatlıkla ulaşabilir ve gerekli görüşmeleri yapabilir. Böylelikle hem yerli üreticiye destek verilmiş hem de halka gerekli yardım sağlanmış olur. Üstelik böyle bir organizasyon bizim hemşerilik ve komşuluk bağlarımızı güçlendirmemize de yardım eder. Elbette böyle bir organizasyon daha da detaylandırılıp şekillendirilebilir.
Yine görmekteyiz ki, halkın 2 öncelikli temel sorunu ısınma ve elektrik faturaları olmuştur. (su faturaları belediyenin gayretleri ve vatandaş odaklı kararları ile dert olmaktan çıkmış durumda kendilerine teşekkür etmeden geçmek istemiyorum.) Ancak Doğalgaz ve Elektrik faturaları içinde “Askıda Fatura” uygulaması benzer bir uygulama ile vatandaşın derdine bir ay da olsa çare olunabilir. Diyanet kişi başı Fitreyi 40.00 TL belirlemiş ne hesabı yapıyorlar bilmiyorum ama Fitrelerinde organize edilerek gerçek ihtiyaç sahibi halka ulaşması sağlanabilir. İnanıyoruz ki bu iki proje hayata geçirilebilirse Dayanışma adına birçok şehre örnek olarak genele de katkı sağlamış oluruz.
Vatandaştan istediğiniz ve aldığınız oylar ile oturduğunuz makamların ve toplumsal saygı ve itibarın karşılığını verme zamanı tam da bu zaman. Unutmayın sakın yarın yine bu halka geleceksiniz o makamlar için.
Bu zorlukları hep beraber aşmak adına top sizde; Çare sisiniz..