Ramazan’a çok az bir zaman kala “nasıl beslenelim, ne yiyelim, oruç tutarken kilo alır mıyım” gibi sorular artmaya başladı…
Ramazan’da, öğün düzeni ve saatlerdeki değişimle birlikte tüketilen yiyeceklerde de artış olabiliyor. Ancak unutulmamalı ki yaşamımızın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de amacımız yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme olmalı.
Sahur ile başlayalım…
· İlk vurgulamak istediğim şey sahurun atlanmaması gerektiği! Sahuru atlamak açlık süresini daha da uzatacağından gününüzü verimsiz, halsiz, yorgun hissederek geçirmenize neden olacaktır.
· Tabağınızda yumurta, az tuzlu peynir, lor peyniri, yoğurt/ayran/cacık gibi proteinden zengin besinlere yer verin.
· Tuzsuz zeytin, ceviz/badem/fındık gibi kuruyemişler (kavrulmamış), yoğurdunuza ya da salatanıza katacağınız ketentohumu sağlıklı yağ kaynaklarından olup gün boyu tok hissetmenize yardımcı olacaktır.
· Karbonhidrat seçimlerinizi beyaz undan yapılanlar yerine tam tahıllı olanlardan yana kullanırsanız ve tabağınızda yeşilliğe bolca yer verirseniz tokluk sürenizi uzatmanın yanı sıra lif alımına da destek olursunuz. Dilerseniz avuç içi kadar Ramazan pidesi tüketebilirsiniz.
· Aşırı tuzlu, aşırı baharatlı ve aşırı yağlı besinlerden uzak durun. Sahurda bol su içmeyi unutmayın!
İftarda ne yiyelim?
· Boş mideye bir anda yüklenmek hazımsızlığa neden olabilir. Bunu önlemek için orucunuzu 1 bardak su ile açın…
· Dilerseniz 1 kâse çorba içebilirsiniz (hazır çorbalar hariç). Sonrasında 10-15 dakika kadar ara verip ana yemeğe geçebilirsiniz.
· Ana yemek olarak zeytinyağlı/etli sebze yemeklerine, et yemeklerine, bulgur ile yapılan dolmalara (pirinç kan şekerini daha hızlı yükseltir) sofranızda yer verebilirsiniz.
· Ana yemeğin yanında bol yeşillikli salataya, yoğurt/ayran/cacık gibi protein kaynaklarına, şeker ya da tatlandırıcı eklenmemiş kompostoya, az şekerle hazırlanmış güllaç veya 1 porsiyon meyveye yer verebilirsiniz.
· Tam tahıllı ekmek tüketimi lif alımını destekler ve kan şekerinizi hızlı yükseltmez. Dilerseniz avuç içi kadar Ramazan pidesi tüketebilirsiniz.
· Yemekle birlikte herhangi bir çay veya şekerli içecek tüketmemeniz, yemekten alacağınız demirin emilimi için önemli!
İftar ile sahur arasına ekleyeceğiniz ara öğünler Ramazan ayının sonucu olan metabolizma yavaşlamasına engel olup bir anda besin alımının da önüne geçecektir. İftardan 1,5-2 saat sonra tercihinizi meyve + kefir/yoğurt + 1 avuç kuruyemiş kombinasyonundan yana kullanabilirsiniz.
Şimdiden herkese iyi Ramazanlar… Sağlıkla kalın.
İletişim için; 0545 150 60 99