OMEGA-3 İYİLEŞTİRİR
Omega-3 yağları, insan sağlığına sayısız faydası olan çoklu doymamış yağlardır. Bu yağların asıl görevi hücre zarlarının oluşmasını ve normal bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Hücre zarlarının esnekliğini sağlayarak çabuk yıpranmalarını önlerler. Fakat bu büyük nimet vücudumuzda sentezlenemez, mutlaka dışarıdan alınması gerekir.
Yaygın ama yanlış olan bir inanışa açıklık getirmek isterim: Balıkyağı şişmanlatmaz! Aksine omega-3 yağ asitleri ağırlık kaybında destekleyici rol oynar.
Omega-3’ün faydalarını kısaca özetleyecek olursam;
· Bağışıklık sistemini destekler.
· Kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.
· Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
· Kan yağlarını düzenleyici etkiye sahiptir.
· İnme riskini azaltır.
· Antienflamatuar (inflamasyon/enfeksiyon karşıtı) etkisi vardır.
· Eklemlerde görülen ağrı, şişlik ve sertlikleri önlerler.
Omega-3 kendi içinde üç sınıfa ayrılır: ALA, EPA ve DHA. ALA bitkisel omega-3 kaynaklarında, EPA ve DHA ise hayvansal omega-3 kaynaklarında bulunur.
Soğuk deniz balıkları omega-3 içerirler. Hamsi, sardalye ve palamut gibi bizim denizimizin balıkları omega-3’ten zengindir. Haftada en az 2 öğün doğal deniz balığı tüketerek vücudunuza ihtiyacı olan omega-3 desteğinde bulunabilirsiniz. (Çiftlik balıkları hazır yem ile beslenirler ve omega-3 içerikleri oldukça düşüktür. Mümkün olduğunca doğal ortamda yetişen balık tüketelim.)
Bitkisel omega-3 kaynaklarına en iyi örnek semizotu, ceviz ve ketentohumudur.
Omega-3 takviyesi kullanıyorsanız veya kullanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. İçindeki EPA ve DHA oranına dikkat! Her omega-3 kapsülü uygun oranda EPA ve DHA içermiyor olabilir. Bu oranın 3/2 olması idealdir. Ayrıca omega-3 kapsüllerini alırken içinde omega-6 olmamasına dikkat etmek gerekiyor.
Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta omega-3 yağları ısıtıldıklarında veya sıcak ortamda çok çabuk bozulurlar. Bu nedenle balıkyağı preparatları sıcak, ışık gören ortamlarda tutulmamalıdır. Ayrıca opak, koyu renk şişede saklanmalı ve ısıdan ve güneşten korunmalı. Bunun için en iyi ortam buzdolabı diyebiliriz.
Omega-3 alımı için belirlenmiş bir üst sınır şimdilik mevcut değil. Amerikan Kalp Derneği günde 3 gram omega-3 kullanımının güvenilir olduğunu bildiriyor.
Günlük beslenmenizde omega-3 kaynaklarına yer vermeyi unutmayın. Sağlıkla kalın…
İletişim için;
0545 150 60 99