Göbek bölgesindeki yağlanma hem kadın hem erkeklerin en büyük problemlerinden biri. Göbek yağlarını eritmek için spor tek başına yeterli değil. Sağlıklı beslenme ve spor kombinasyonunu şart.
Şeker içeriği yüksek besinlerin sık tüketimi, porsiyon kontrolünün sağlanamaması, sınırsız meyve tüketimi, hareketsizlik, az su tüketimi, gece atıştırmaları, alkol, uyku problemleri, stres ve genetik… Bunlar karın bölgesinin yağlanmasına neden olan sebeplerden bazıları.
Sağlık açısından zararlı olan bu durumun önüne geçebilmek için neler yapılabilir birlikte göz atalım:
- Eklenti şeker içeren besinlerden uzaklaşın. Sofra şekeri, bal, pekmez, agave şurubu… Hepsi eklenti şekerdir ve kan şekerini hızlıca yükseltme etkileri vardır. Bu sebeple sık tüketilmeleri göbek bölgesindeki yağlanmaya sebep olabilir.
- Sınırsız meyve tüketimine dikkat edin. “Meyve doğal ve sağlıklıdır.” düşüncesi ile kilolarca meyve tüketilebiliyor. Günlük meyve tüketiminize dikkat edin ve avuç içiniz kadar meyvenin 1 porsiyona denk geldiğini unutmayın.
- Glisemik indeksi yüksek besinlere alternatif bulun. Pirinç, patates, makarna gibi glisemik indeksi yüksek, yani kan şekerinizi hızlı yükselten besinler yerine tam tahıllar, kurubaklagiller, bulgur gibi glisemik indeksi daha düşük gıdalar tercih edebilirsiniz.
- Fast-food’u hayatınızdan çıkarın. Hazır, paketli gıdalar içerdikleri yüksek yağ, yüksek karbonhidrat ve şeker ile yağlanmanıza neden olurlar ve sağlığınıza büyük zarar verirler. Hazır besinleri, paketli gıdaları hayatınızdan çıkarın.
- Gece atıştırmalıklarına son verin. Özellikle yatmaya yakın tüketilen karbonhidrattan zengin besinler göbek bölgesindeki yağlanmaya davetiye çıkarır. Gece açlığı, leptin hormonunun etkisiyle göbek bölgesindeki yağların yakılmasına destek olur.
- Bol su için! Su olmadan hayat olmaz. Su içmezseniz fazla kilolarınızı veremezsiniz. Su, kalorisi olmayan tek şey. Bol su için.
- Alkol tüketimini sınırlayın. Alkol, karaciğer yağlanmasına neden olan en büyük etkenlerden biri. Arada bir 1-2 kadeh tüketebilirsiniz ancak bunu rutin haline getirmekten kaçının.
- Porsiyon kontrolünü sağlayın. Büyük porsiyonlarda yemek, ihtiyacınızdan fazlasını yemenize ve dolayısıyla kilo almanıza neden olur. Küçük tabaklarda ve küçük porsiyonlarla yemeye özen gösterin.
- Hareket edin. Günümüzün en büyük problemlerinden biri hareketsizlik! Haftada en az 150 dakikalık yürüyüş, bisiklete binme, yüzme, ip atlama gibi egzersizler yapmanızı ve bunları ağırlık egzersizleriyle desteklemenizi öneririm.
Göbek bölgesindeki yağlanmadan şikayetçiyseniz veya kilo veremiyorsanız kan değerlerinizde bir sorun olmadığına emin olduktan sonra bir diyetisyenden yardım almanızı öneririm. Sağlıkla kalın…
İletişim için;
0545 150 60 99