Belediye ağaç budaması yaptı
YA KAZA OLURSA!
Vali Turan’dan hafta sonu ziyaretleri
Bugün sağanak yağışlı
Bu yazı 01 Haziran 2022, Çarşamba 09:18:39 tarihinde eklendi. 2631 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

HER KALORİ AYNI MI? - İlke Doğan

Teorikte 1 kalori, 1 kaloridir. Ancak konu vücudumuza gelince denklem o kadar da basit değil. İnsan vücudu, enerji dengesini düzenleyen ayrıntılı süreçlere sahip oldukça karmaşık bir sistemdir.
HER KALORİ AYNI MI?

 

 Vücudumuz, aldığımız kalori miktarından daha çok bu kalorinin nereden geldiğini önemser.

 Bütün yağ kaynakları aynıdır diye düşünmeyin!

Teorikte evet, bütün yağ kaynaklarının 1 gramı 9 kaloridir. Ancak omega-3 içeriğinden zengin olan ceviz, badem gibi besinlerin sağlığımıza olumlu katkısı varken, trans yağlarla dolu cips gibi paketli ürünler hem sağlığımızı tehdit etmekte hem de kilo alımına neden olmaktadır. Tüketeceğiniz yağ kaynaklarını akıllıca seçin.

 Karbonhidrat. Hepsi aynı… mı?

Karbonhidrat içeren besinlerin sindirim hızları birbirinden farklıdır. Basit şeker dediğimiz nişasta ve glikoz hızlı şekilde kana geçer, kan şekerini hızlıca yükseltir, kilo alımına neden olur. Buna karşılık kurubaklagiller, tam tahıllı gıdalar gibi kompleks karbonhidrat içerenler hem kan şekerini daha dengeli yükseltirler hem de içerdikleri lif sayesinde bağırsak sağlığına da olumlu etkileri vardır.

 Besinlerin termik etkisi… Duymuş muydunuz?

Protein ve karbonhidratların 1 gramı 4 kaloridir. Ancak proteinlerin sindiriminde vücut daha çok ısı kaybeder. Yani vücudumuz karbonhidratları daha kolay sindirirken proteinleri sindirmek için daha çok enerji harcar. Buna besinlerin termik etkisi denir ve proteinlerin termik etkisi diğerlerine nazaran daha yüksektir.

Protein, yağ, karbonhidrat… Üçünün de vücudumuzda işlevleri farklıdır. Kalori içeriğini dengelemek adına hepsinden ölçülü şekilde tüketmek önemlidir.

 Hacmi yüksek, midenizi dolduran besinler tüketin.

100 kalorilik şeker ve 100 kalorilik sebze aynı hacmi kaplamaz. Mide boş ise yemek yemeyi tetikleyici hormonlar salgılanır. Mide dolu olduğunda “ben doldum ve doydum” mesajı veren hormonlar salgılanır. Düşük hacimli besinler tükettiğinizde tokluk hissi yaratan hormonlar devreye giremez ve sürekli aç hissederek ihtiyacınızdan daha çok yemeye yönelebilirsiniz. Bu durumu önlemek için yemeğe çorbayla başlayabilir, öğünlerinizde salataya yer verebilirsiniz.

 Tükettiğiniz kaloriye değil, yediklerinizin kalitesine ve içeriğine dikkat etmenizi tavsiye eder, hepinize sağlıklı günler dilerim…

Yazdır Paylaş
Diğer İlke Doğan Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek