Belediye ağaç budaması yaptı
YA KAZA OLURSA!
Vali Turan’dan hafta sonu ziyaretleri
Bugün sağanak yağışlı
Bu yazı 06 Temmuz 2022, Çarşamba 09:22:30 tarihinde eklendi. 2665 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KURBAN BAYRAMI’NDA BESLENME - İlke Doğan

KURBAN BAYRAMI’NDA BESLENME

 

 Kurban Bayramı geldi hoş geldi… Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’ndan farklı olarak et tüketiminin daha fazla olduğu bir bayram. Tabii ki et tüketiminin yanı sıra tatlı tüketiminde de hızlı bir artış görülmekte bu günlerde.

Bayram diye sağlıklı beslenmeyi unutmamak önemli tabii ki ama bayram sofralarından mahrum mu kalalım? Hayır, mahrum kalmanıza gerek yok. Birkaç noktaya dikkat ederek yılda bir defa olan Kurban Bayramı’nın tadını çıkarabilirsiniz…

 

Kurban etini kesildiği gün tüketmeyin!

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki rigor mortis denilen sertlik hem pişirmede hem sindirimde zorluk yaratır. Şişkinlik, hazımsızlık ve rahatsızlığa neden olur. Bu durumun ortadan kalkması ve etlerinizin pişince sert olmaması için tüketmeden önce 12-24 saat kadar beklemesi gerekmektedir.

Et nasıl saklanmalı?

Büyük parçalar halinde saklamak yerine kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalar şeklinde, tek pişirimlik miktarlarda saklanmalı.

Derin dondurucuya attığınız etleri pişirmeden önce buzdolabınızın alt raflarında çözdürmeye, çözdürülen eti mümkün olduğunca hızlı pişirmeye ve çözünen eti tekrar dondurmamaya dikkat edin.

Nasıl tüketelim, yanında ne yiyelim?

Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırın, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli; kızartma, kavurma gibi yöntemlerden kaçınılmalıdır. Mangal yapılacaksa, etler kömürleşene kadar ateşte tutulmamalıdır.

Et kullanarak yapacağınız yemeklerde ekstra yağ eklemenize gerek yok, etin kendi yağı yemeğe lezzet verecektir.

         Etler, C vitamini içermez. Bu nedenle tüketeceğiniz etin yanında C vitamininden zengin sebze ve/veya salata bulunmasına özen gösterin. Besin çeşitliliğini sağlamış olmanın yanı sıra sebzelerde bulunan C vitamini etteki demirin emilimini de arttırır.

         Etlerin yanına basit karbonhidrat olan pirinç/makarna/beyaz ekmek yerine bulgur/esmer pirinç/tam tahıllı ekmekler tercih edebilirsiniz.

Tatlı meselesi…

         Bayramda bilinçsizce tatlı tüketiliyor. Fazla tüketilen tatlı/çikolata mide yanması, gaz, şişkinlik, hazımsızlık ve bağırsak sağlığında bozulma gibi şikayetlere neden olabilir. Sevdiğiniz bayram tatlılarını kontrollü miktarlarda tüketmenizi tavsiye ederim.

 

Yukarıdaki maddelere ek olarak, gün içinde yeterli su tüketmek ve fiziksel aktiviteyi arttırmak bayram süresince kilo kontrolü sağlamaya destek olacaktır.

         Sevdiklerinizle sağlıklı, mutlu ve güzel bir bayram geçirmenizi diliyorum. Herkese iyi bayramlar…

Yazdır Paylaş
Diğer İlke Doğan Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek