Süt içildiğinde veya süt içeren yiyecekler tüketildiğinde şişkinlik, hazımsızlık, gaz ve sindirim güçlüğüne neden olan laktoz intoleransı oldukça yaygındır. Asya ve Avrupa ırklarına daha sık görülen laktoz intoleransının Türkiye’deki prevalansı %70-80 olarak bildirilmiştir.
Laktoz Nedir? Laktoz İntoleransı Nasıl Oluşur?
Laktoz, sütte bulunan şekere verilen isimdir. Sadece memelilerin sütünde bulunur ve süt ürünlerinin ana karbonhidratıdır. Bu şekeri sindirebilmemiz için, ince bağırsaklarımızdan “laktaz” adı verilen bir enzim üretilir. Laktaz sayesinde laktoz parçalanır ve vücut tarafından emilir.
Vücudunuzda bu enzim yoksa veya miktarı yeterli değilse laktoz parçalanamaz, sindirimi ve emilimi gerçekleşmez. Böylece laktoz intoleransı oluşmuş olur.
Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsağa geçer ve oradaki bakteriler tarafından fermente olur. Bunun sonucunda gaz, şişkinlik, kramp, karın ağrısı meydana gelir.
Laktoz İntoleransı Nasıl Tespit Edilir?
Laktoz intoleransı, verdiği rahatsızlık ile çoğu zaman kendini belli eder. İnce bağırsak biyopsisi, laktoz intolerans testi, hidrojen nefes testi gibi farklı testler kullanılarak da tespit edilebilir.
Yediğimiz besinler bize iyi gelmiyorsa bedenimiz bunu bir şekilde bize anlatır. Öğün sonraları yediklerimizin bedenimize nasıl etki ettiğini gözlemlemek bu nedenle önemlidir.
Laktoz İntoleransında Nasıl Beslenilmeli?
Laktoz intoleransı ilaçla tedavi edilemez. Bu nedenle en etkili yöntem laktoz içeren besinlerin tüketimini azaltmak veya gerekirse tamamen kesmektir.
Besin eksiklikleri oluşmaması için mutlaka bir diyetisyen ile çalışılmalıdır.
Laktoz İntoleransında Yasaklı Besinler Nelerdir?
· Süt, sütlü tatlılar, süt tozu içeren besinler, tatlandırıcılar
· Peynir çeşitleri, peynir içeren tüm tatlı ve yemekler, peynir altı suyu içeren tüm paketli gıdalar
· Yoğurt, yoğurttan yapılan veya yoğurt içeren besinler
· Tereyağı, tereyağı içeren tüm besinler, tatlılar, pastane ürünleri
· Ayran, kefir
Neler Tüketilebilir?
· Kalsiyum içeriği bakımından süt ürünlerine denk besinler (badem, keten tohumu, ıspanak/semizotu/brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller…)
· Tüm sebze ve meyveler
· Kümes hayvanları
· Yumurta
· Deniz balıkları (Kültür balığı yerine mümkün olduğunca deniz balığı tüketmeye özen gösterelim.)
· Piyasadaki bitkisel sütler, bitkisel yoğurtlar, bitkisel peynirler