Aztek ve Maya uygarlıkları kakao bitkisinin cennetten gönderildiğine inanırlardı. Kakao ağacının meyvesinin içindeki tohumlardan elde edilen çikolataya “Tanrıların Besini” demeleri doğaüstü bir madde olduğuna inandıkları içindir.
Önceden afrodizyak ve iyileştirici etkisi olduğu inanılan çikolata, şimdilerde kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu bir antioksidan olarak bilinip herkes tarafından sevilerek tüketilen bir besin haline gelmiştir.
Çikolata, “sağlıklı” kategorisine yeni girmiştir. Genellikle zararlı bir yiyecek olarak tanımlanan çikolata; sivilce, alerji, diş çürükleri, obezite, diyabet, migren gibi vücutta çeşitli rahatsızlıklarla ilişkilendirilse de içerisinde barındırdığı antioksidanları göz ardı edemeyiz. Üstelik sadece antioksidan değil; kalsiyum, magnezyum, fosfor minerallerini de yüksek oranda içermektedir.
Bitter mi sütlü mü?
Çikolatanın faydası, içerisindeki kakao tozundan gelmektedir. Tüm çikolata çeşitleri arasında en yüksek miktarda kakao tozu içeren çikolata, bitter çikolatadır. Dolayısıyla tercihimizi kakao yüzdesi yüksek olan bitter çikolatalardan yana kullanmak en doğrusu olacaktır.
Beyaz çikolatada ise kakao tozu bulunmaz, sadece kakao yağı bulunur. Bu sebeple çikolatanın yararlı etkilerine sahip değildir ve tercih edilmemelidir.
Azı karar, fazlası zarar…
Her şeyde olduğu gibi çikolata tüketiminde de makul miktarı sağlığımıza olumlu etki sağlarken, fazla tüketimi kilo aldırabilir.
Güncel araştırmalar gösteriyor ki %70 ve üzeri kakao içeren bitter çikolatalar metabolizmayı bir miktar hızlandırabilir, insülin regülasyonunu sağlayabilir ve tokluk hissi yaratabilir. Ancak tüm bunlar çikolatanın kalorili bir yiyecek olduğu gerçeğini değiştirmez. İşte burada porsiyon kontrolü devreye giriyor. Günlük 1-2 parça çikolata tüketmekte sorun yok ancak kilo vermeye çalışanlar için bu her gün olmamalıdır. Yasak yok, denge var…
Ayrıca çikolata tüketmek migreninizde alevlenmeye, mide ekşimesi ve mide yanmasına neden oluyorsa temkinli yaklaşmakta ve mümkünse uzak durmakta fayda var.
Günümüzde en reddedilemeyen 50 besin arasından birinci seçilen çikolata ile ilgili son olarak şunu söylemeliyim: Çikolatanın gerçek, kaliteli bir çikolata olması için yağ olarak yalnızca kakao yağı içermesi, farklı bir bitkisel yağ içermemesi gerekir. Etiket okumanın önemini de bir kez daha vurgulayalım.
Çikolatanın faydaları yadsınamaz bir gerçek ancak yüksek kalori ve yağ içeriğinden dolayı ölçülü tüketilmediğinde başta obezite olmak üzere birçok rahatsızlığı da beraberinde getirebilir. Çikolatayı tadında bırakmanız dileğiyle…