Ders :Yurttaşlık Konu: Öğrenci kırtasiye ve giyim yardımları hk.
Türk ulusu karakteri ve gelenekleri gereği her zaman yardım etmeyi kutsal görev saymış ve mazlumun yanında yer almıştır. O sebeptendir ki topraklarına kattığı halkın dinine, diline ve geleneklerine müdahale etmemiştir. Bu yüzden asaleti cihanda saygı görmüştür.
Bu karaktere sahip TÜRK Devletinin kendi vatandaşlarını mağdur edeceği elbette düşünülemez. 2021 yılında 14 milyon vatandaşımız sosyal yardım almış ve halende ulaşılamayanların müracaatları için duyurular aralıksız devam etmekte.
Yardım toplama/Dağıtma konusunda her türlü kargaşa ve suistimalin önünü kesmek , tek yerden ve izne tabi tutularak yardımların disipline edilmesi amacı ile “2860 sayılı yardım toplama kanunu” çıkarılmıştır. Özetle istisnai kurumlar hariç kişilerin, derneklerin, STK’ların, cemiyetlerin v.b kuruluşların yardım toplamasını yasaklamıştır ve Mülki amir iznine tabidir. İzinsiz yapılan her yardım toplama/dağıtma faaliyeti yasaktır denmiştir.
Samimiyetiniz ve masumiyetiniz ne olursa olsun farkında olmadan devletin görevi olan işleri üstlenmek ve sanki devlet yardım etmiyor veya yetişemiyor da biz o sebeple bu yardım işindeyiz düşüncesine kapılmayın. Sanırım farkındasınız bu düşünceniz devleti itibarsızlaştırmakla birlikte aciz durumdaymış algısına sebep olabilir.
Biraz düşünürsek göreceğiz ki devlete zarar vermeye çalışan hatta ortadan kaldırmayı hedefleyen sağcı-solcu–dinci veya herhangi bir örgüt yapılanması çocukları ve gençleri hedef almakta, onları kandırma ve ikna yöntemi olarak duygusal ve maddi küçük yardımlar yapmayı seçmişlerdir. Yakın zamandaki örneği hatırlayalım. İlk zamanlarında eğitime , çocuklara ve Türkçeye çok önem veriyor diye çoğumuzun gıpta ettiği terör yapılanması FETÖ’nün gerçek yüzünü şimdi anlıyoruz ve nasıl oluştuğunu. O sebeple devletin disipline ettiği kurallardan ayrılmanın bilerek veya bilmeyerek ülkeye ve ülke insanına ne kadar zarar verdiğini de görüyoruz.
*-Bu tür yardım faaliyetleri genellikle Muhtarlarımız aracılığı ile yapılmakta, iyi niyetinizin ve samimiyetinizin farkındayız. Ancak sanırım unutuyorsunuz sizin asli görevleriniz arasında izinsiz yardım toplamak ve dağıtmak yok, durduk yerde üstünüze vazife edinip sorun sahibi olmayın ve lütfen bu tür yasa dışı yapılanmalara zemin hazırlamayın.
Kaldı ki sosyal medya yardım paylaşımlarınızda kendi fotoğrafınız dışında ne yardımı yapan belli nede yardımı kabul eden. bu sizleri zan ve töhmet altında bırakacaktır, Üzülürsünüz….
*Yardımı kabul edenler açısından durum daha da dramatik hal alıyor, atladığımız şey karşımızdakinin çocuk olduğu, bazen öyle abartılı yapılıyor ki yardım dağıtım işi, bir defter kalem vermeye 3-5 kişi birden gidiyor ve çocuğa sarılmalar, öpmeler ve fotoğraf çekilmeler derken verdiğimiz zararın farkında olmuyoruz, Çocuğa; defter kalemimi Babam değil de bu insanlar neden alıyor sorusunu sormasına vesile oluyoruz ve Babanın hakkı olan evlat saygısını zedelediğimizin de farkında değiliz. Lütfen hiçbir çocuktan “O ADAM BENİM BABAM” deme övünme ve gururunu alacak hatalar yapmayalım.
*Okul Aile birlikleri her şeyin farkındalar biliyoruz, Ancak galiba tek görevlerinin okulun ve dersliklerin ihtiyaçları olduğunu sanıyorlar, Ben hatırlatayım kuruluş yasa/yönetmeliğinde ihtiyaç sahibi öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak var, bu görev yasal olarak sizin, Lütfen öncelikleriniz devletin asli görevlerini üstlenmek olmasın, Merak etmeyin Devlet daimdir, büyüktür. Onun yerine düşünüp tavır almayın.
Toplumsal barışın kurallarını Devlet koyar, ancak bu kuralların sağlıklı çalışması ve faydalı olabilmesi halkın onları ne kadar sahiplendiği ve bağlı kaldığı belirler. Özellikle sorumluluk sahibi kamu, özel veya STK’larımızın, her konuda olduğu gibi yasal sorumluluk ve görevleri konusundaki duyarlılıkları sağlıklı kamu düzeni, Toplumsal barış ve TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ Payidar kılacaktır.