NEFES NEFESE OPERASYON
Yeni Vergi Dairesi Müdürü göreve başladı
CHP, 101 YAŞINDA
Zabıta Teşkilatı 198 yaşında
Bu yazı 21 Eylül 2022, Çarşamba 09:13:31 tarihinde eklendi. 2179 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KABIZLIK PROBLEMİ İÇİN ÖNERİLER - İlke Doğan

KABIZLIK PROBLEMİ İÇİN ÖNERİLER

 

 Her bireyin dışkılama sıklığı farklı olsa da çoğu insan kabızlık problemiyle bir kez de olsa karşılaşmıştır. Dışkılamanın gecikmesiyle dışkı sertleşip kurur ve dışkılama çok zor hale gelirse bu durum konstipasyon yani kabızlık olarak kabul edilir.

Amacımız yaygın bir sağlık sorunu olan kabızlığı geçici olarak çözmek değil, sindirim sistemimizi sağlıklı hale getirmek olmalıdır.

 

Kabızlık neden olur?

Yetersiz posa alımı, yetersiz sıvı tüketimi, hareketsiz yaşam, bağırsağın ve/veya anüsün yapısal ve fonksiyonel bozuklukları, stres, hormonal değişiklikler, ilaç ve antibiyotik kullanımına bağlı bağırsaktaki bakteri florasının bozulması, bitkisel laksatif çayların sık tüketimi kabızlık oluşmasına sebep olabilir.

 

Kabızlık problemine karşı neler yapılabilir?

 

·         Metabolizmanın kendini kıtlıkta hissedip yavaşlamaması için öğünlerin düzenli olması çok önemlidir. 3 ana, 1-2 ara öğün tüketmeye özen gösterin.

·         Besinleri iyi çiğneyin.

·         Günde 2-3 litre SU tüketmeye özen gösterin.

·         Çay/kahve gibi kafein içeriği yüksek olan içeceklerin tüketimini azaltın.

·         Her gün 1 su bardağı kadar kefir ve ev yoğurdu tüketin. Probiyotik içeriği, bağırsak sağlığına olumlu etki sağlar.

·         Yeşil çay, adaçayı, rezene gibi bitki çaylarından günde 2-3 fincan tüketebilirsiniz, bağırsak faaliyetlerini artırmada yardımcı olur.

·         Sinameki içeren çaylardan uzak durun. Bu çaylar vücuttaki mineralleri de atarak uzun vadede vücudun kısır döngüye girmesine neden olacaktır.

·         Kurubaklagiller bu dönemde dostunuz olsun. Barbunya, nohut, mercimek, kurufasulye gibi baklagilleri çorba, yemek olarak veya salatalarınızda tüketmeye çalışın.

·         Pirinç ve beyaz un içeren gıdalar yerine; bulgur, tam buğday/tahıllı ekmek, esmer pirinç ve yulaf tüketebilirsiniz.

·         Bu dönemde muz, patates ve ayva tüketmekten kaçının.

·         Armut, erik, elma, kayısı, hurma ve incir gibi meyveler bağırsak faaliyetlerini artırmada yardımcı olur. Çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi hoşaf, komposto veya marmelat şeklinde de tüketebilirsiniz.

·         Kabuğuyla tüketebildiğiniz meyve ve sebzeleri kabuğunu soymadan tüketmeye çalışın.

·         Zeytinyağlı sebze yemekleri tüketmeyi ihmal etmeyin ve salatalarınızda zeytinyağı kullanın.

·         Dışkılamayı kolaylaştıran kasılmalar genellikle sabah saatlerinde görülür. Bu nedenle sabah saatlerinde tuvalete çıkmayı alışkanlık haline getirin.

·         Hareket edin! Düzenli fiziksel aktivite, bağırsak faaliyetlerini olumlu etkiler.

 

 

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer İlke Doğan Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek