NEFES NEFESE OPERASYON
Yeni Vergi Dairesi Müdürü göreve başladı
CHP, 101 YAŞINDA
Zabıta Teşkilatı 198 yaşında
Bu yazı 28 Eylül 2022, Çarşamba 09:19:18 tarihinde eklendi. 2247 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN… - İlke Doğan

GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN…

 

 İçinde bulunduğumuz pandemi, mevsim geçişleri ve yavaş yavaş havaların soğuması ile birlikte artış gösteren hastalıklardan korunmak için hepimiz bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yollarını arıyoruz.

Bağışıklık sistemi, zararlı mikroorganizmalara karşı vücudu savunur. Ancak düzensiz beslenme, yoğun stres, uykusuzluk, yorgunluk, vitamin-mineral eksiklikleri bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve vücut direncinin azalmasına yol açabilir.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapabiliriz gelin birlikte inceleyelim.

 

·         Bağışıklığın kalesi: Bağırsaklar

Güçlü bir bağışıklık için düzenli sindirim faaliyetleri ve sağlıklı bir bağırsak florası çok kıymetlidir. Bağırsak sağlığınız için öğünlerinizde meyve, sebze, tam buğday gıdalara ve kurubaklagillere yer verin.

Probiyotikler dediğimiz dost bakteriler, bağışıklık sisteminin en önemli koruyucularındandır. Yaşlılar, çocuklar, hamileler, emziren anneler ve sık ilaç kullananlar sofralarından fermente gıdaları eksik etmemelidir. Turşu, kefir, ev yapımı yoğurt, boza, şalgam, tarhana gibi gıdalar güzel probiyotik kaynaklarıdır.

 

·         Rengarenk tabaklar…

Sebze ve meyvelere rengini veren bileşikler, bağışıklık sisteminin virüs ve bakterilere karşı koruyuculuğunun artmasına yardımcı olur.

Özellikle C vitamininden zengin gıdalar dostunuz olsun. C vitamini iyi bir antioksidandır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kuşburnu, yeşil biber, kırmızı biber, maydanoz, tere, roka, ıspanak, brokoli gibi sebzeler; portakal, limon, mandalina, kivi gibi meyveler güçlü C vitamini kaynaklarıdır. Ancak dikkat! C vitamini vücutta depolanan bir vitamin olmadığı için fazlası vücuttan atılır. Yani bol bol C vitamini alacağım diye 1 kilo portakal yemek pek de doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

Yukarıdakiler dışındaki bağışıklık dostu besinleri de sofranızdan eksik etmeyin. Çörekotu, mor sebze ve meyveler, yeşil ve beyaz çay, sarımsak, soğan, zencefil, zerdeçal ve doğal bal bağışıklık sistemine destek olur.

 

·         Sağlıklı yağlar tüketin.

Kızartmalar, fast-food yiyecekler, paketli gıdalar ve cipslerle vücudumuza aldığımız trans yağlar bağışıklık sisteminin en büyük düşmanlarındandır. Bu yağlar doku ve hücre hasarı ile bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden olabilir.

Vücudumuzda üretilmeyen, besinlerle almamız gereken Omega-3 ise bağışıklık sistemini destekleyici özelliğe sahiptir. Balık, yumurta, ceviz, keten tohumu ve koyu yeşil yapraklı sebzeler Omega-3’ten zengin yiyeceklerdir.

 

·         Kaliteli uyku şart!

Yapılan araştırmalar düzensiz ve kalitesiz uykunun bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini ve birçok hastalığa zemin hazırladığını göstermiştir. Düzenli, yeterli ve kaliteli bir uyku, ruhsal ve fiziksel sağlığı korur.

 

Yazdır Paylaş
Diğer İlke Doğan Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek