Vücudunuzun protein ihtiyacını sadece hayvansal kaynaklardan karşılayabileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hayvansal besinlerin dışında, yüksek protein içeren besinler nelermiş gelin birlikte inceleyelim.
Öncelikle, neden proteine ihtiyacımız var?
Proteinler vücudumuzda bir dizi görevi yerine getiren karmaşık moleküllerdir. Vücudun doku ve organ yapısı, işlevi ve kontrolü için gereklidirler.
Proteinlerin yapıtaşlarına aminoasit denir. Bu aminoasitler yaşamımız için elzemdir ve bazıları vücudumuzda üretilemez. Bu nedenle bunları besinlerle vücudumuza almamız gerekir.
Vücudumuz proteinleri; kaslarda, kolajen için, deri, saç ve tırnaklarda, hormonların yapısında, enzimlerde, bağışıklık sistemimizin savaşçısı olan antikorlarda ve kanda oksijen taşınmasında sorumlu olan hemoglobinde kullanır.
Sağlıklı ve dengeli şekilde protein tüketimi; bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kas ağrılarının azalmasına, metabolizmanın desteklenmesine, kilo kaybına, yaşlanma ile ilişkili olan kas kaybının azalmasına, daha uzun süreli tokluk hissine ve yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur
Günlük alınması gereken protein miktarı nedir?
Protein ihtiyacı yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, spor alışkanlığı varsa spor türü, vücut kompozisyonu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tüm bu faktöreler göz önüne alınarak bireyin günlük alması gereken protein miktarı hesaplanarak öğünlere dağıtılır ve kişiye özgü beslenme programı planlanır.
Normal bir birey için ortalama hesap yapacak olursak, mevcut vücut ağırlığı ile 0,8 gram çarpılarak o kişinin günlük protein ihtiyacı pratik olarak hesaplanabilir.
Spor yapan bireylerin protein ihtiyacı daha fazla olduğundan, kişinin mevcut vücut ağırlığı ile 1,2-2 gram çarpılarak günlük protein ihtiyacı hesaplanabilir.
Protein sadece hayvansal besinlerde mi var?
Kırmızı ve beyaz ette, balıkta, yumurtada, süt ve süt ürünlerinde yani kısaca hayvansal kaynaklarda protein olduğunu biliyoruz. Peki, protein ihtiyacımız için sadece hayvansal besinleri mi tüketmeliyiz? Hayır.
Tahıllar, baklagiller, yağlı tohumlar ve sebzeler doğru kombinlendiğinde vücudunuz için günlük yeterli proteini almanız mümkün. Yani protein için yalnızca hayvansal kaynaklara muhtaç değiliz.
Badem, kabak çekirdeği, tam tahıllı gıdalar, mercimek/fasulye/nohut gibi kurubaklagiller, keten tohumu, kinoa, tahin, fıstık ezmesi, börülce, karalahana, brüksel lahanası, ıspanak gibi besinler bitkisel protein kaynaklarıdır.
Sağlıklı, yeterli, çeşitli ve dengeli beslenmenin önemini bir kez daha hatırlatmak ister, herkese sağlık dolu bir hafta dilerim.