Finlandiya ve İsveç’ in NATO üyeliği için Türkiye’ ye baskı uygulayan ABD ve baskılara boyun eğerek “Evet” diyen Türkiye, ABD ve AB’ den aferin almıştı. Ancak, ABD’ ye bu onay da yetmedi. İstekleri ard arda gelmeye devam ediyor. AKP’ nin dış politikadaki yanlışları taviz üstüne taviz getiriyor.
ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Montrö’ nün bazı maddelerini değiştirmeyi gündeme getirmişti. Ayrıca, ABD’ nin Karadeniz’ deki istihbarat ve gözetleme faaliyetlerine öncelik verilmesini ve Rus propagandası ve dezenformasyonuyla mücadele için bir plan oluşturulmasını istemişti. Bununla birlikte ABD Türkiye’ ye F-16 havucunu gösterip verecekmiş gibi yaparak AKP Hükümetini sıkıştırıyor. AKP’ de F-16 almayı başarı gibi sunmaya çalışıyor. ABD Kongresine sunulan raporlar, Türkiye’ nin ABD çıkarlarına karşı adımlar atması durumunda F-16 satışlarının iptal edileceğimi gösteriyor. Türkiye’ yi F-35’ lerin üretim ortaklığında çıkaran ABD Türkiye’ nin ulusal güvenliğini tehdit ediyor.
ABD’ nin Türkiye’ den beklentilerini sıralarsak; 1-) Suriye’ ye kara harekatı yapmama. 2-)Ege’ deki askeri faaliyetleri durdurma. 3-) Akdeniz’ deki araştırmalara son verme. 4-) Rusya ile askeri işbirliğini bitirme. 5-) HDP/DEM’ i kapatmama. Bu ne demek? Türkiye Suriye’ de yeni bir harekat başlatırsa, Ege’ de Yunan iddialarına yanıt verirse, Doğu Akdeniz’ de sondaj/sismik faaliyetlere girişirse, HDPKK’ yı kapatırsa satış durdurulacak demek. Türkiye’ nin ABD çıkarlarına karşı adım atması durumunda satışın iptal edileceğini gösteriyor. Her şey yolunda gitse bile en erken üç yıl sonra alım başlayacak. ABD Güney Carolina’ daki fabrikada ayda 4 adet F-16 üretebiliyor. Yunanistan, Bulgaristan, Slovakya, Güney Kore, Filipinler gibi sırada bekleyen ülkeler var.
F-35 uçaklarının üretim ortaklığından Türkiye’ yi çıkaracaksın ve parasıyla satın alınan F-16 uçaklarının da nerede, ne zaman ve nasıl kullanılacağına da sen karar vereceksin. Tam bir sömürgecilik anlayışı. Parasını verip bir araba almışım, arabayı nerelerde ve nasıl kullanacağıma arabayı satan karar verecek! Ülkemin güvenliği için, terörle mücadelede kendi malım olan uçakları kullanamayacaksam niçin senden uçak alayım? Mesele yalnız ca F-35 veya F-16 uşşakları da değil. Adı üzerinde savaş uçağı kısacası saldırı amaçlı uçaklar. Türkiye savunma amaçlı füzelerde de aynı sorunla karşı karşıya. ABD Türkiye’ ye Patriot füzelerinin satışını engelledi. Türkiye ne yaptı? Rusya’ dan S-400 savunma füzeleri aldı ve konuşlandırdı.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Ankara’ da yaptığı görüşmeler hakkında yaptığı açıklama da, CAATSA (ABD’ nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası) ile ilgili soruya şu yanıtı veriyor; “Bu yaptırımlar Rusya’ dan S-400 alımıyla ilgiliydi. Açıkçası bu S-400 meselesini halledebilirsek, ki bunu yapmak istiyoruz. ABD Türkiye’ yi F-35 ailesine geri almaktan memnuniyet duyacaktır.” Devam ediyor Nuland, “Türkiye 155 mm’ lik mühimmat üretiyor. Buna çok ihtiyacımız var, Ukrayna’ nın çok ihtiyacı var” sözleriyle Türkiye’ yi Rusya ile karşı karşıya getirme planlarını itiraf ediyor.
servetsenyigit@gmail.com