Trakya aşırı sıcaklara teslim oldu
Vali Ekici’nin Mahalle Muhtarlıklarını ziyaret etti
Dolunun etkili olduğu Kırklareli'nde hasar tespit çalışmaları tamamlandı
Dansçı adayları için yaz okulu başlıyor
Bu yazı 16 Mayıs 2024, Perşembe 09:13:13 tarihinde eklendi. 195 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÖPMEZSE DUÂLI BİR AĞIZ; KABUK BAĞLAMAZ YARALAR... - Nuri Kahraman

ÖPMEZSE DUÂLI BİR AĞIZ; KABUK BAĞLAMAZ YARALAR...

 

Anneler günü denilip durulunca, hadi biz de geri kalmayalım dedik. Daha doğrusu, önümüze gelen ilginç paylaşımlar bizi buna zorladı. Zîrâ her gün olduğu gibi bu anneler günü için de çok ilginç ve fazla miktarda paylaşımlar yapılıyor. Fakat mevzûbahis olan anne ya; burada da rekor onlara âit. Sizin anlayacağınız en çok polemik bu gün meyânı ve de beyânında yapılıyor.

İKİ KARE KARİKATÜR, MAHZUN BİR ANNE

Meselâ bir karikatür paylaşım şöyle: Bir çizim karesi; bir kanepeye hep berâber oturmuşlar. Anne ortada. Çocuklar 2'şerli olarak sağına-soluna sıkışmışlar. Hep birlikte zoraki tebessümle selfi çekme derdindeler. Anne gâyet ciddî. Ne olduğunun farkında bile değil. Bir nevî şaşırmış vaziyette.

MELÛL, MAHZUN, YAPAYALNIZ!

2.kare'nin üstüne BİR GÜN SONRA yazılmış; anne yapayalnız, aynı kanepede; melûl, mahzun, çâresiz oturuyor.

5 VAKİT "VE Lİ'VÂLİDEYYE"; YA ÖTESİ?!

Evet; bugünkü realite büyük ölçüde böyle. Diğer yandan, beş vakit namaz kılan birisinin günde en az 10-15 defâ RABBENAĞFİRLÎ VE LİVÂLİDEYYE duâsını okuduğu gerçeğinden hareketle bunun senede 3-5 bin defâ anne-babayı anmak anlamına geldiği ileri sürülerek bu tür yılda bir günlerin bizim bu konudaki sürekliliğimizi ve de dolayısıyla kültürümüzü yansıtmadığı, samîmiyetten uzak olduğu, hattâ bunun bir yozlaşmayı ifâde ettiği ileri sürülüyor.

HER ÇAĞIN KENDİ AHLÂKI

Öyle ya da böyle; ortada bir realite sözkonusu ve bugün çocuklarla ebeveynler arasında dağlar var. Yapacak bir şey yok. Her çağ kendi ahlâkıyla geliyor ve de bu karşılıklı değerlendirmelerle tezlerin de meseleyi olgunlaştırma ve de muhtevâsını derinleştirmeye yardımcı olduğu söylenebilir.

SEN ÇAĞA, ÇAĞ SANA

Dolayısıyla, çağın getirdikleriyle götürdükleri meyânında evlâtlar da çağa göre üzerine düşenler konusunda gerekenleri yapmada çağın dilini konuşturmalı, vazifesini bihakkın yapma gayretinde olmalıdır.

HARS'TAN KÜLTÜRE, EKİN'DEN İRFÂNA

Bu süreçte bir değişik paylaşım ve değerlendirme de şu şekilde tezâhür etti: Bakara Sûresi 223. Âyetİin ilk kelimeleri şöyle;

NİSÂÜKÜM; HARS'UN LEKÜM:

Meâlen; "Kadınlar sizin ekeneğinizdir" anlamına geliyor. Buradaki HARS ekenek, yâni TARLA demek. TDK'da HARS'ın karşılığı EKİN'dir. Dolayısıyla anne;

OCAKTA MEKTEP, BUCAKTA KÜLTÜR

Yâni evin öğretmeni, milletin irfânının yoğurucusudur. Nitekim bir diğer paylaşımda; HARS kelimesinin Arapçada bizim İRFAN olarak ifâde ettiğimiz KÜLTÜR anlamına geldiğinden hareketle Annenin çocuğun terbiyevî şekillenmesinde, kısaca hamurunun yoğrulmasında en büyük fonksiyona sâhip olduğu yorumu getiriliyor ki; el-hâk, doğru bir yaklaşımdır.

CENNET ANNELERİN AYAKLARI ALTINDADIR

Filhakîka, saygın bir ilim adamı olan Mustafa TATÇI Hoca'nın paylaşımı da bu meyânda ilginç. Daha doğrusu; yukarıya aldığımız Hadîs-i Şerîf çok farklı yorumlanıyor. İşte buyrun:

ANNE NEREYE, ÇOCUK ORAYA YÂNİ

"Cennet annelerin gidişatında (ayakları altında) dır. Annelerin hal ve gidişi iyi ise evladını cennete götürür değil ise cehenneme götürür. Bu Hadis-i Şerif annelerin iyi eğitilmesi ile ilgili olarak anlaşılmalıdır. Hal ve gidişi iyi olmayan annenin çocuğu her an cehennemi yaşar."

KADIN CÂNÎLERİ KİMİN ESERİ?

"Kadın cinayetlerinin temelinde; gidişatı iyi olmayan annenin yetiştirdiği erkek evlat bulunmaktadır. Nitelikli bir toplum olmanın yolu anne adaylarının iyi eğitilmesinden geçer. Bu özel günde beni yetiştiren merhum annemin mekanının cennet olmasını dilerim."

ANNE CENNET, DÜNYÂ CENNET

"Tüm annelerin bu özel günü kutlu olsun.

ALEMDE HER MİLLET KADININI yani anne adaylarını İYİ YETİŞTİRSİN. BÖYLECE DÜNYA CENNETE çevrilsin."

(Eğitimci Dr. Muharrem ÖK)

CENNET ANA, NUR OLDU BANA

Babam rahmetli de, 2,5 yaşında anne kucağından alınıp dedesinin konağına getirildiğinde bakımı uhdesine tevdî edilen, yine âileden biri onun mânevî eğitiminde etkili olmuştur.

Babam derdi ki; "benim dînî duygu ve bilgilerimin temelinde adı da kendi gibi CENNET olan ANA'mın çok payı var. Kulağıma ilk dînî ifâdeleri fısıldayan, bilgileri öğreten odur."

ÖNCE MEDRESE, SONRA MEŞGÂLE

Bilmiyoruz ama, bir büyük konağın bağ-bahçe, yayla-cenik her türlü işlerini çekip-çevirmek için ANA kucağından koparılmış bir çocuk, o kadar iş varken tâ karşı köye gönderilmezdi, o günün şartlarında düşünülmezdi belki böyle bir şey; belki bu da CENNET ANA'nın hatırlatmasıyla olmuştur.

METİN MERGEN, RECEP GARİP, TALATÜLKER

Şimdi de; Metin MERGEN Bey arkadaşımızın, şâir-yazar, tv programcısı Recep GARİP'in KALEMİN VAR OLSUN SEVGİLİ ŞÂİR diye sunduğu çok güzel bir şiir; paylaşmadan edeme(z)dim:

** A T T Â **

Meğer

Ana kucağıymış

Baba ocağı

dedikleri yer

Hiçbir mekân ev değil

Ana gitmişse eğer

 

Ana gidince

Ev sessiz kalır

Soğur bütün kucaklar

Kundaksız

kucaksız üşür çocuklar

İpi kopar uçurtmaların

Bozulur oyuncaklar

 

Hayat sitem kalemiyle

Öksüzün defterini karalar

Öpmezse duâlı bir ağız

Kabuk bağlamaz yaralar

 

Kaç olursa olsun yaşı

Önemi yoktur

Annesi varken herkes çocuktur

 

Çünkü en rahat uykuyu

Ana kucağında uyur çocuklar

Ana gidince attâya

Birdenbire

Büyür çocuklar

* Talat ÜLKER *

İŞİN TADI, YAZININ MİÂDI

İşi tadında bırakmak adına bu güzel şiirle sözü bağlarken; anne-çocuk bağlamında en acı dramların yaşandığı GAZZE ve DOĞU TÜRKİSTAN başta olmak üzere tüm mazlûm coğrafyalarda zulmün sona ermesi, bunda bizim de katkımız olup, bir an önce görmeyi bizlere lûtfetmesi niyâzıyla Rabbimize yalvarıyor, tekrar görüşmek ümîdiyle cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes'selâm...

Yazdır Paylaş
Diğer Nuri Kahraman Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek