Vali Ekici’den 19 Eylül Gaziler Günü mesajı
AHH ‘hareketli’ başladı
Balkan-Rumeli Trakya Buluşması 22 Eylül'de
Bu yazı 19 Eylül 2024, Perşembe 09:20:22 tarihinde eklendi. 68 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TÜRKİYE’ NİN ZORUNLU ROTASI BRICS - Servet Şenyiğit

TÜRKİYE’ NİN ZORUNLU ROTASI BRICS

 

           Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin 2006 yılında BRIC grubunu kurdular. 2010 yılında Güney Afrika’ nın da katılmasıyla grup, üye ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harfleriyle BRICS adını aldı. 1 Ocak 2024’ de Mısır, Etiyopya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gruba katıldılar. 2014 yılında BRICS ülkeleri Yeni Kalkınma Bankası’nı (NBD) 100 milyar dolarlık sermayeyle kurdu. Bu bankanın amacı gelişen ülkelerdeki kalkınma projelerine kredi sağlamak olarak belirlendi. Yeni Kalkınma Bankası 96 ayrı uluslararası projeye 32.8 milyar dolar kaynak sağladı. Bununla 17 000 km yol, 820 köprü, 35 bin adet konut, 1390 km su ve kanal altyapısı yapıldı veya iyileştirildi. Ek olarak 2800 MG yenilenebilir ve temiz enerji kapasitesi inşa edildi.

          BRICS’ e katılmak için resmi başvuru yapan ülke sayısı 22 ve bir o kadar da BRICS üyeliği ile ilgilendiklerini resmi olmayan yollardan dillendiren ülkeler var. Türkiye BRICS’ e katılmak için resmi başvurusunu yaptı. BRICS, 2 Eylül Pazartesi günü resmi X hesabından “Türkiye, BRICS’ e katılma talebinde bulunan başvuruyu resmen sundu” bilgisini duyurdu. Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov da, Türkiye’ nin BRICS’ e dahil olmak için resmi başvuru yaptığını söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning de Türkiye’ nin üyelik başvurusuyla ilgili olarak “Çin , BRICS işbirliğine benzer düşünen daha fazla ortağın katılımını desteklemeye hazırdır” açıklamasında bulundu.

          Dünya kamuoyu bunu duyururken Türkiye neden bu kadar sessiz? 37 yıldır kapısında beklediğimiz Avrupa Birliği üyelik başvurusundaki en sıradan gelişmeler bile davul zurnayla duyurulurken BRICS üyeliği konusunda AKP Hükümeti sessiz ve konuyla ilgili soruları geçiştiren bir çizgi izliyor. ABD ve AB baskısından çekinen AKP Hükümeti, BRICS’ e yaptığı resmi üyelik başvurusunu gümbür gümbür açıklayamıyor. Hiçbir Hükümet yetkilisi açıklama yapmaktan çekiniyor.

          Türkiye milli devletini korumak, milleti dağılmaktan kurtarmak için kaçınılmaz olarak Atlantik’ in neo-liberal düzeninden vazgeçmek zorundadır. Atlantik ile BRICS öncülüğünde gelişen dünya ülkeleri cephesi arasındaki mücadele şiddetlenmektedir. Türkiye’ nin safını BRICS’ ten yana belirlemesi, bu mücadelenin bundan sonraki seyrini  belirleyecek önemde bir gelişme olacaktır.

          Sonuç olarak, Türkiye’ nin BRICS’ e katılımı Türkiye için tarihi bir dönüm noktasıdır. Batının prangasından kurtulmak ve son yıllarda ivme kazanan ekonomiyi geliştirmek adına önemli bir adımdır. Türkiye BRICS üyeliğiyle daha güçlü bir ekonomi, bağımsız bir dış politika ve güçlü bir ekonomi için önemli bir adım atmıştır. Tarih bize göstermiştir ki IMF’ nin dünyada hiçbir ülkeye hayrı olmamış tam tersine o ülkeleri istikrarsızlık, kaos ve Batı’ ya bağımlılığa sürüklemiştir. BRICS üyeliğinin ve neoliberal politikaların sona erdirilmesi ile Türk ekonomisi yeniden güç kazanacak, hak ettiği yere ulaşacaktır.                                                                                                   BRICS Türkiye’ ye hayırlı olsun.

servetsenyigit@gmail.com

 


Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek