LÜBA, Lüleburgaz’ı başarı ile temsil etti
Sıcaklıklar 20 derece altına düşecek
Bugün iki köyde elektrik kesintisi var
Bu yazı 14 Ekim 2024, Pazartesi 10:00:27 tarihinde eklendi. 550 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SÜPÜRGE SHOW - Ertan Bayer

SÜPÜRGE SHOW

 

Lüleburgaz’da özellikle son bir yıldan beri çöp konteynerlerinden çöpler toplanmıyor.  Lüleburgaz’a dışarıdan gelen birisi “Bu şehir pis kokuyor” diyor.

Lüleburgaz Belediyesi’nin yapması gereken çöp konteynerlerini düzenli boşaltmak, servis saatleri dışında da Lüleburgaz sokaklarını süpürüp dışarıdaki çöpleri toplamak.

Ancak Lüleburgaz Belediyesi kendi basın birimi ile birlikte gazeteler öyle haberler yapıyor ki çöpler çöp değil İsrail Ordusu. Karşısında da eli süpürgeli mahalle halkı.

Oysa bu konu o kadar  büyütülecek bir konu değil.

Lüleburgaz Belediyesinin ‘Temiz Sokaklar, Mutlu Yarınlar” sloganı ile başlatmış olduğu temizlik faaliyeti adeta birilerinin reklamını yaptığı, boy gösterdiği şekilde devam ediyor.

Bakalım dünyada çöpler nasıl ve ne şekilde toplanıyor ve ayrıştırılıyor?

Çöp ayrıştırma konusunda öncü ülkelerden Almanya’da; evlerde, yemeklerden kalan atık konulduğu kutu, kağıtlar için ayrı bir kutu ve geri kalan çöplerin konulduğu bir atık kutusu olmak üzere 3 ayrı kutu bulunuyor. Bunlara ek olarak da plastikler ayrıca biriktiriliyor ve plastik şişelerde depozito sistemi uzun yıllardır uygulanıyor.

Hollanda ‘da haftada bir gün gıda çöpü, iki haftada bir plastik çöpü, üç haftada bir geri kalan çöpler alınıyor.

Japonya ‘da her atık türü ayrı günlerde toplanıyor.

İşviçre ‘de renklerinin belediyeden belediyeye göre değiştiği çöp poşetleri yine o belediyenin sınırları içerisinde temin edilirken, çöpler türlerine göre farklı günlerde toplanıyor.

Güney Kore’de yerel yönetimler ayrıştırma konusunda katı kurallar uyguluyor. Örneğin görevliler çöpleri toplamıyor ve para cezası uygulanıyor.

Bu örnekler saymakla bitmez.

Yerel yönetimlerin ve özellikle de birçok “AKADEMİ” si bulunan Lüleburgaz Belediyesi’nin bu konuda yapması gereken SÜPÜRGE SHOW değil de, kapsamlı atık ayrıştırma, verimli geri dönüşüm sistemleri vb. eğitimleri verip, ayrıştırma yapan insanlardan teşvik amaçlı çevre vergisi alınmamasıdır.

Tabi ilk önce Lüleburgaz Belediyesi kendi çalışanlarına da bu konularda eğitim vermeli, özellikle de kontrol ve denetim mekanizmasını iyi oluşturmalıdır.

En önemlisi de şu; Sayın Başkan Murat Gerenli’nin meclis üyesi olduğu dönemlerde! En iyi belediye”  ödülünü defalarca alan Lüleburgaz Belediyesi, Başkan olduktan sonra niye hiç ödül alamıyor?

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ertan Bayer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek