2025 YILI BÜTÇESİ KASIM MECLİSİ’NE GELECEK
Trakyalı Amazonlar yarın akşam Lüleburgaz’da
Milletvekili Sarıçam’dan Gençlik ve Spor Bakanı’na ziyaret
Kırklareli Belediyesi Kırklarelispor'a sahip çıktı
Bu yazı 30 Ekim 2024, Çarşamba 09:20:00 tarihinde eklendi. 150 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KENDİM İÇİN NE YAPIYORUM? FARKINDALIK YOLCULUĞU - Burcu Çalışkan

KENDİM İÇİN NE YAPIYORUM? FARKINDALIK YOLCULUĞU

 

Kişisel gelişim ve iletişim alanında uzun yıllar çalıştıkça etrafımdaki insanlara daha fazla yardım etmeye başladım. Ancak zaman zaman kendi kendime, “Peki ya bana kim yardım edecek?” diye sormadan edemiyordum. Sürekli olarak başkalarına yardım eden biri olarak benim de elbette yardıma ihtiyacım vardı. Gölgelerimi fark edip onlarla yüzleşmeye çalışırken yalnızca kendi gücümle ilerleyemeyeceğim zamanlar da oluyordu. “Kendi gölgelerimizle yüzleşmedikçe, dışarıdaki gölgeler bizi tüketmeye devam eder.” Evet, gölgelerle yüzleşmek, başkalarına yardımcı olmak kadar önemli. Fakat fark ettim ki başkalarına destek sunarken kendi içimde bu gölgeleri görmezden gelmeye başladım. Sürekli başkalarının hayatına ışık tutarken kendi karanlığımda kayboluyordum. Hep başkaları için oradayım. Herkesin sorunlarını dinliyor, onlara rehberlik ediyor, empati yapıyordum. Hep başkaları için vardım ama kendim için yoktum. Bazen, başkalarının yüklerini taşırken kendi omuzlarımın ne kadar ağırlaştığını fark etmiyordum bile. Bunu fark ettiğimde kendime sormam gerekti: “Kendim için ne yapıyorum?” Yanıt ise çok netti. Virginia Woolf’un “Kendine Ait Bir Oda” kitabında söylediği gibi, “Kendi yaşamında yer açmayan bir kadın, başkalarının hayatında da yer açamaz.” Fakat bu farkındalık her zaman yeterli olmuyordu. Kendi ihtiyaçlarını sürekli erteliyor olmak, bir noktada içsel bir boşluk yaratıyordu. Kendimden fedakarlık yapmanın, başkalarına daha fazla yardım edebilmek anlamına geldiğini düşündüm uzun süre. Ne de olsa birine yardım etmek, onu desteklemek ve iyileşmesine katkı sağlamak mesleğimin en önemli kısmıydı. Ancak zamanla fark ettim ki, kendimi ihmal etmek bu sürecin bedelini ağırlaştırıyordu. İçimde biriken bu boşluk, yorgunluk ve duygusal tükenmişlik hislerini görmezden gelmek sadece geçici bir rahatlama sağladı. Oysaki kendim için de bir şeyler yapmam gerektiğini kabul etmek bir zorunluluk haline geldi. Tüm bu farkındalık anları, bana ünlü kişisel gelişim yazarı Louise Hay’in “Düşünce Gücüyle Tedavi” kitabındaki sözlerini hatırlattı: “Kendinize sevgi göstermeyi öğrendiğinizde, başkalarına gerçek anlamda sevgi sunabilirsiniz.” Kendini sevmek, başkalarına verilen sevgiyi derinleştirir. Ama bu sevgiyi önce kendi içinizde bulmanız gerekiyor.

Kendi ihtiyaçlarımı göz ardı etmeden nasıl denge kurabilirdim? Bu sorunun cevabı, zaman zaman durup kendimi dinlemek ve gerçekten neye ihtiyacım olduğunu fark etmekti. Kendi içime dönmek, yalnızca fiziksel dinlenmeyle değil, aynı zamanda duygusal ve zihinsel şarjla mümkün olabilirdi.

Ancak en önemlisi, bazen başkalarına yardım etmemeyi, onların sorumluluğunu bir süreliğine kenara bırakmayı öğrenmekti.

Freud’un sözleriyle, “Kendine yardım etmeden başkalarına yardım edemezsin.” Bu basit ama derin cümle, profesyonel yaşamımda rehberim haline gelmeye başladı. Yardım eden rolünde olmak, çoğu zaman fedakarlık gerektirir ancak bu fedakarlığın bir sınırı olmalı. Kendi sınırlarımı yeniden belirlemem gerektiğini fark ettiğimde bu alanı doldurabilmek için harekete geçmem gerektiğini anlıyorum.

Kendi ihtiyaçlarımı ön plana almak neden bu kadar zor geliyor, diye düşündüm. Belki de bu, toplumun bize yüklediği beklentilerden kaynaklanıyordu. Sürekli olarak başkalarını düşünmemiz, fedakarlığın yüceltilmesi, bireysel ihtiyaçların göz ardı edilmesine neden oluyordu. Fakat, Paulo Coelho’nun “Simyacı” kitabında yazdığı gibi, “Hayatın en büyük derslerinden biri, önce kendini bulmak için yolculuğa çıkmaktır.” Kendi ihtiyaçlarımızı anlamak ve onlara zaman ayırmak da bu yolculuğun önemli bir parçası. Kendime bu soruyu sormak kolay olmadı: “Ben neredeyim? Ne istiyorum? Ne zaman sadece kendim için bir şeyler yapıyorum?” Uzun zamandır bu soruları sormaktan kaçtığımı fark ettim. Çünkü başkalarına yardım etmek daha kolay görünüyordu. Kendimle yüzleşmek, derinlerdeki ihtiyaçlarımı keşfetmek ise daha zorlayıcıydı.

Herkese yardım eden ama kendine yardım edemeyen birine dönüşmek, aslında kaçınılmaz bir sonuç değil. Bunun farkına varmak, ilk adımı atmak için yeterli olabilir. Kendi farkındalık yolculuğumda öğrendiğim en büyük derslerden biri, yardım etmeye ara vermenin de yardım etmek kadar önemli olduğu. Çünkü bazen, başkalarına daha fazla katkı sağlayabilmek için önce kendi boşluklarımızı doldurmamız gerekir.

Sevgiyle kalın…

Yazdır Paylaş
Diğer Burcu Çalışkan Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek